Bužim
71

Na Ćorkovači obilježena godišnjica pogibije komandanta Izeta Nanića

E.S.H.
Centralni dio manifestacije "Slobodarski dani viteški grada Bužima" jučer se preselio na Ćorkovaču gdje je nekoliko hiljada građana Bužima, mnogobrojih gostiju i zvanica obilježilo dvadeset i četvrtu godišnjicu od pogibije generala Izeta Nanića.

Manifestacija je započela pješačkim pohodom kojeg tradicionalno organizira Udruženje mladih Bužim, a na ovogodišnjem pohodu “Putem bužimskih vitezova” učestvovalo više od 800 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Porodica komandanta Nanića uz delegacije federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija i Islamske zajednice u BiH, posjetila su mjesto pogibije generala Izeta Nanića i pomoćnika komandanta za obavještajne poslove Mehe Bašića na Vijencu u Hrvatskoj, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Na mjestu pogibije komandanta Nanića održan je kratki istorijski čas, a o događajima i borbama tog 5.augusta govorio je Agan Elkasović.

Nakon što su učesnici pješačkog marša stigli su na lokalitet Ćorkovače održan je historijski sat i tevhid, a na kraju prisutnima su se obratili muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, ministar za pitanja boraca u Vladi USK-a Ermin Zulić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić.

"U Bužimu i Unsko sanskom kantonu su pomiješani osjećaji. S jedne strane neizmjerna tuga što obilježavamo godišnjicu pogibije našeg komandanta, a s druge strane ponos na sve bužimske vitezove i uspjehe 505. Viteške brigade i Petoga korpusa Armije RBiH jer su prije dvadeset i četiri godine oslobodili privremeno okupiranu teritoriju Bosne i Hercegovine i deblokirali kanton. Ovo Spomen obilježje ponosa i pobjeda će svakako biti podsjetnik svim budućim generacijama da herojska borba naših najboljih sinova nikada neće biti zaboravljena", saopćili su organizatori.