Izložba u Tuzli
0

Na ćilimima utkana imena žrtava genocida

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Udruženje bosanska familija "Bosfam" i Međunarodna galerija portreta "Ismet Mujezinović" u Tuzli su priredili izložbu "Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici". Riječ je o ćilimima na kojima su utkana imena nevino stradalih Srebreničana u genocidu jula 1995. godine.

"Tkanje ćilima je umjetnički način da se iskaže golgota kroz koju je prošao srebrenički narod", rekao je direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović, prije nego je i zvanično otvorio izložbu.

Direktorica "Bosfama" Munira Beba Hadžić, istakla je kako je osnovni motiv tkanja ćilima borba protiv zaborava.

"Ovo nisu samo žrtve genocida, ovo su nečija djeca, nečiji očevi, nečije majke... Tražimo način da genocid u Srebrenici otrgnemo od zaborava. Na ovim ćilima utkana su imena nevinih žrtava. Na jednom ćilimu je utkano 25 imena prosvjetnih radnika čije su učionice danas puste... Utkana su imena djece, imena momaka i djevojaka", kazala je Hadžićeva.

Zbog čega ćilim?

U obrazloženju je navedeno kako je ćilim trajna vrijednost naših prostora, ma koliko neki htjeli da ga nema, nešto što opstaje, traje, vrijedi... Ćilim je ljubavlju tkan, mnoštvo niti, motiva, boja se prepliće i stvara cjelinu, kao i mnoštvo sudbina dragih osoba koje su se slile u jednu sudbinu žrtava genocida.

"Ćilim uvijek podsjeća na toplinu doma i familije, pa neka uvijek i svugdje podsjeća na naše članove familija koji su nastradali kao žrtve genocida, neka se pamti, neka se ne zaboravlja", navele su članice "Bosfama".

Ćilimi će, prema njenim riječima, biti poslani u New York, Washington, Sent Louis, Sarajevo..., a izložba u Tuzli biti će otvorena do 13. jula.