{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na četvrtom kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH predstavljeni brojni projekti

F
31.5.2008. u 18:08
0
0
Na četvrtom kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH predstavljeni brojni projekti
0
Na četvrtom kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH predstavljeni brojni projekti
Četvrti kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH SSDBiH) počeo je u Sarajevu. U radnom dijelu kongresa danas su predstavljeni projekti koji imaju za cilj animirati bh. građane u dijaspori da se registriraju za naredne izbore u Bosni i Hercegovini.
Tako su predstavnici bh. dijaspore iz Švedske predstavili projekt "Izborni budilnik" i upozorili na činjenicu da se od 45.000 bh. građana s pravom glasa koji žive u toj zemlji na prošle izbore u BiH odazvalo tek njih oko 3.200.

Na današnjem skupu naglašena je i potreba organiziranijeg sudjelovanja bh. dijaspore u humanitarnih projektima u BiH, posebno pomoći bolesnim osobama i djeci. U okviru humanitarnog programa za pomoć BiH Jennifer Stone-Wigg prezentirala je aktivnosti švicarske organizacije za pomoć BiH koja se prvenstveno bavi pomaganjem bolesnoj i siromašnoj djeci. Stone-Wigg je dobitnica nagrade reda britanskog kraljevstva za humanitarni rad u BiH.

U radnom dijelu kongresa predstavljen je i projekt Saveza mladih u dijaspori koji je označen kao izuzetno važan kako za mlade tako i za Svjetski savez dijaspore BiH u cjelini.

U popodnevnom dijelu kongresa SSDBiH održani su okrugli stolovima o zakonodavnopravnim problemima bh. dijaspore, biznisu, bh. medijima u BiH i dijaspori, te okrugli sto nazvan "Identitet, jezik i kultura", a zaključci će biti saopćeni sutra nakon čega će kongres biti završen.

Sudionici kongresa SSDBiH očekuju veće uključenje bh. organa vlasti u rješavanje njihovih problema, a ključne teme i ovog kongresa su pitanje dvojnog državljanstva i konačno rješenje statusa više od milion građana BiH koji žive u dijaspori, uspostavljanje ministarstva za dijasporu, te Izborni zakon odnosno daljnje insistiranje bh. dijaspore na tome da se olakša način registracije i pojednostavi čitav taj proces koji je, kako kažu u SSDBiH, najveći razlog slabog odziva bh. dijaspore na glasanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: