BiH
0

Na četvrtom kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH predstavljeni brojni projekti

FENA
Četvrti kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH SSDBiH) počeo je u Sarajevu. U radnom dijelu kongresa danas su predstavljeni projekti koji imaju za cilj animirati bh. građane u dijaspori da se registriraju za naredne izbore u Bosni i Hercegovini.

Tako su predstavnici bh. dijaspore iz Švedske predstavili projekt "Izborni budilnik" i upozorili na činjenicu da se od 45.000 bh. građana s pravom glasa koji žive u toj zemlji na prošle izbore u BiH odazvalo tek njih oko 3.200.

Na današnjem skupu naglašena je i potreba organiziranijeg sudjelovanja bh. dijaspore u humanitarnih projektima u BiH, posebno pomoći bolesnim osobama i djeci. U okviru humanitarnog programa za pomoć BiH Jennifer Stone-Wigg prezentirala je aktivnosti švicarske organizacije za pomoć BiH koja se prvenstveno bavi pomaganjem bolesnoj i siromašnoj djeci. Stone-Wigg je dobitnica nagrade reda britanskog kraljevstva za humanitarni rad u BiH.

U radnom dijelu kongresa predstavljen je i projekt Saveza mladih u dijaspori koji je označen kao izuzetno važan kako za mlade tako i za Svjetski savez dijaspore BiH u cjelini.

U popodnevnom dijelu kongresa SSDBiH održani su okrugli stolovima o zakonodavnopravnim problemima bh. dijaspore, biznisu, bh. medijima u BiH i dijaspori, te okrugli sto nazvan "Identitet, jezik i kultura", a zaključci će biti saopćeni sutra nakon čega će kongres biti završen.

Sudionici kongresa SSDBiH očekuju veće uključenje bh. organa vlasti u rješavanje njihovih problema, a ključne teme i ovog kongresa su pitanje dvojnog državljanstva i konačno rješenje statusa više od milion građana BiH koji žive u dijaspori, uspostavljanje ministarstva za dijasporu, te Izborni zakon odnosno daljnje insistiranje bh. dijaspore na tome da se olakša način registracije i pojednostavi čitav taj proces koji je, kako kažu u SSDBiH, najveći razlog slabog odziva bh. dijaspore na glasanje.