BiH
0

Na čelu opština u RS-u trgovci, ugostitelji i stolari

SRNA
Doboj
Doboj
U 20 opština Republike Srpske na jednom od rukovodećih mjesta načelnika ili predsjednika skupština opština nalaze se kadrovi sa srednjom stručnom spremom.

"Nezavisne novine" pišu da među ovim rukovodiocima ima i vozača, ugostitelja, trgovaca i poljoprivrednika, a nekoliko njih je prije preuzimanja funkcije na Birou za zapošljavanje bilo deset i više godina.

Sadašnji rukovodioci radili su, kako saznaje list, i na obradi drveta, a neki su u fotelje zasjeli poslije privremenog rada na građevini ili su se nakon dugogodišnjeg rada na teškim fizičkim poslovima u inostranstvu vratili u svoje opštine i zauzeli fotelje.

"Znanje je preduslov za bilo kakav razvoj. Niko ne spori sposobnost ljudi koji su izabrani na rukovodeće funkcije u opštinama, ali je činjenica da bez školovanog kadra, znanja i istraživačkih djelatnosti nema napretka", rekao je  pomoćnik ministra nauke i tehnologije RS Vinko Bogdan.

Drena Kuridža, načelnik opštine Oštra Luka, gdje se na obje rukovodeće funkcije nalaze kadrovi sa srednjom školom, kaže da to nema nikakve veze u smislu agresivnijeg napretka, jer je sve stvar individue i njenog pristupa i poslu i prema biračima.

"I ja sam sa srednjom stručnom spremom došla na funkciju načelnika, jer nisam htjela, kao mnogi, kupiti diplomu", istakla je Kuridža.

List piše da je Centar javne bezbjednosti Doboj krenuo u istragu protiv Mate Lučića, aktuelnog predsjednika Skupštine opštine Pelagićevo, na osnovu anonimne prijave da je u Sopotu, u Srbiji, falsifikovao diplomu vozača.