Radovi u toku
65

Na Božić 2018. Tuzla će dobiti Katolički kulturni centar vrijedan 3 miliona KM

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na mjestu gdje je decenijama bila katolička crkva u Tuzli, koja je zbog slijeganja terena pretrpjela velika oštećenja te je 1987. godine morala biti srušena, nastaje novi kompleks Katoličkog kulturnog centra koji bi na Božić 2018. godine zvanično trebao biti otvoren.

Radovi na izgradnji Katoličkog kulturnog centra "Sveti Franjo" u Tuzli traju već šest godina, a gvardijan Franjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra Mario Divković za Klix.ba je otkrio da bi sredinom iduće godine prateći objekat trebao biti funkcionalan.

"Ovo je jedan projekat na koji smo svi ponosni i sada se konačno ističe svjetlost na kraju tunela. U Centralnom državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Zagrebu u četvrtak smo potpisali novi ugovor s Vladom Republike Hrvatske o dodatnim sredstvima za izgradnju", rekao je Divković.

Idejnim rješenjem je predviđeno da Katolički kulturni centar kroz siluetu simbolizira srušenu crkvu te da prostor bude namijenjen za kulturne manifestacije koje Franjevački samostan u Tuzli organizira zajedno s drugim institucijama.

Centar se sastoji od univerzalne dvorane i pratećeg objekta u kojem bi, između ostalog trebao biti smješten i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli.

Objekti će biti povezani alejom franjevaca koji su dali doprinos kulturnom identitetu BiH, a otvaranjem centra stvorit će se uslovi i za pokretanje odsjeka za orgulje u Tuzli.

Vrijednost cjelokupnog projekta je 3.200.000 konvertibilnih maraka, a ukoliko sva finansijska sredstva budu obezbjeđena, Divković se nada da bi kompleks mogao biti funkcionalan na Božić 2018. godine.

"Dosad je u izgradnju objekta uloženo više od dva miliona maraka. Mi smo već u unutarnjem uređenju oba objekta. Do kraja mjeseca aprila prateći objekt bi trebao biti završen, a nadam se da bi radovi na univerzalnoj dvorani trebali biti finalizirani u augustu", dodaje Divković.

Tuzlanski gvardijan kaže da je cilj da Katolički kulturni centar "Sveti Franjo" predstavlja mjesto dobrih riječi, ugodnih susreta i dogovora.