Jezera na udaru
0

Na Boračkom jezeru vlada pomor ribe: Ustanovljen virus koji izaziva bolest spavanja među šaranima

G. Š.
Na Boračkom jezeru se pojavljuju uginuli šarani, a nakon što su problem uočili ribari i zatražili analizu, kod testiranim šarana je potvrđeno prisustvo Carp edema virusa (CEV), koji izaziva takozvanu bolest spavanja od koje šarani obolijevaju i na kraju uginu.

Predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca Konjic Hrabren Kapić za Klix.ba kaže kako je ovaj problem detektovan nakon što je ribolovačka služba OSR Konjic hitno djelovala nakon što je od ribočuvarske službe dobila prvu informaciju o uginulim šaranima 18. novembra, kad su dobili više poziva i od sportskih ribolovaca i stanovnika Boračkog jezera.

"Odmah smo izašli na teren i pozvali Kantonalnu inspekciju i Veterinarski fakultet u Sarajevu i moram reći da su zaista bili ekspeditivni. Kako nam je kazano sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koji je izvršio analizu, virus je u Boračko jezero mogao dospjeti na više načina, putem ribarske opreme, životinja ribarica ili nekih voda, ali je evidentno da je pitanju virus koji hara Evropom", kazao je Kapić za Klix.ba.

Podsjeća da je u Hrvatskoj registrovan ovaj virus 2016. godine kad su bilježeni pomori šarana, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu se pojavio prvi put u Ramskom jezeru u maju ove godine, kad je riblji fonda šarana skoro nestao.

"Virus pogađa samo šarane, ne pogađa druge ribe, ljude ni životinje, tako da je populacija šarana na Boračkom jezeru koja nije velika sad zaista ugrožena. Bolest spavanja koja je otkrivena na ovom lokalitetu izaziva ugibanje šarana", pojasnio nam je Kapić.

Jedina mjera koja se sada može poduzeti po njegovim riječima jeste, da se prikupljaju uginuli šarani," jer oni ne uginu svi u jednom danu nego se prenosi kao gripa kod ljudi i dok ne prođe ne može se ništa napraviti".

"Upućen je dopis i Federalnoj inspekcije za daljnje mjere koje će se sprovoditi i kako dalje postupati, jer su pogođena sva jezera. Moraju se poduzeti posebne moraju kako se virus ne bi prenio na Jablaničko jezero jer bi bilo pogubno s obzirom na to da je tamo ogroman riblji fonda šarana i štete bi bile nesagledive", zaključio je Kapić u razgovoru za Klix.ba.