Sjever Hercegovine
104

Na Blidinju pada prvi osvosezonski snijeg, prva najava dobre zimske sezone

G. Š.
Prvi ovosezonski snijeg prekrio je plansnske vrhove širom naše zemlje, a snježne pahulje zabijelile su i Park prirode Blidinje čime ovaj prirodni biser između Čvrsnice i Vran planine postaje za goste iz BiH i šire regije sve poželjnija destinacija u zimskom periodu.

Snježne padavine bez sumnje su razlog mnogim zaljubljenicima zimskih radosti da ovaj vikend provedu na Blidinju i uživaju u čarima prirode uz prvi snježni prektivač ove sezone.

Park prirode Blidinje nalazi se na sjeveru Hercegovine u području visokog gorja središnjih Dinarida i obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana povezanih udolinom Dugim poljem i Blidinjskim jezerom.

Zaljubljenike prirode okuplja iz svih krajeva naše zemlje i šireg regiona tokom čitave godine, a tokom zimske sezone sa jedinstvenim skijalištem i brojnim sadržajima za sve generacije postaje turističko središte Hercegovine.

Skijaški centar ima više skijaških staza, od onih za početnike do onih za vrhunske skijaše, sa žičarom četverosjedom kapaciteta 1942 osobe na sat i skijaškom vučnicom, a u sklopu skijaškog centara je sanjkalište za djecu.

Pored skijanja turističku ponudu parka čine planinarenje, alpinističko penjanje, brdski biciklizam, slobodno ili organizirano korištenje područja parka prirode, obrazovne aktivnosti u cilju upoznavanja s florom, geologijom, hidrogeologijom i slične aktivnosti.