Klub spasavalaca
63

Na Bjelašnici table upozorenja na teško pristupačne terene, litice i lavine

FENA
Na teško pristupačnim terenima opasnim po život, okomitim liticama i lavinskim područjima na području Bjelašnice postavljeni su znakovi obavještenja, upozorenja i zabrane.

"Postavljeno je 16 tabli na kojima je na tri jezika obavještenje, upozorenje ili zabrana. Ovo obilježavanje postavljanjem tabli koje su po međunarodnim standardima, uradili su članovi sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te mještana koji su pomagali da se u planinu na teško pristupačne terene iznese cement, pijesak, voda", rekao je za Fenu predsjednik "Kluba spasavalaca 2000" Paša Grbo.

Table su dimenzija 70 sa 50 cm, postavljene su na metalnim cijevima visine tri metra, što su međunarodne norme za znakove obavještenja, upozorenja i zabrane u planini.

Grbo naglašava kako je sve više posjetilaca na Bjelašnici, među njima su i brojni strani turisti i planinari, i stoga je obilježavanje područja opasnih po život, litica i lavinskih područja, način da se boravak u planinama učini sigurnijim.

Članovi Kluba spasavalaca 2000 su već četiri vikenda na terenu.

"Postavljanjem tabli na Krvavcu i u neposrednoj blizini Hransave, na lokalitetu Djevojačke stijene, gdje je u prošlosti bilo i žrtava zbog pada s litice, narednog vikenda će biti okončano obilježavanje masiva Bjelašnice", kaže Grbo.

Table su postavljene na najvišem vrhu Bjelašnice, Opservatoriju, na lokalitetu Kotlova, zatim na Vlahinja, Medvedu, lokalitetu Karamustafinih čaira, na Stanarima gdje je u prošlosti lavina odnijela i planinarsku kućicu, a na sreću tada nije bilo žrtava.

U planu je obilježavanje opasnih terena na Visočici, Treskavici, Prenju i Čvrsnici, možda naredne godine, što će zavisiti od finansijske podrške.

Table upozorenja su za okomite litice koje su simbol pada, visokogorski teren na tablama je označen kao obavještenje, a oni koji planinare znaju kako se treba ponašati na tim područjima. To znači da je zimi potrebno imati cepin, dereze, uže kad se ide u grupi. S takvom opremom se izbjegava opasnost od pada, što se dogodilo na Kotlovima planinaru Dragom Novakoviću koji je poginuo 7. februara 2016. u padu u provaliju duboka oko 350 metara.