Vrijeme
0

Na Bjelašnici jutros sedam centimetara snijega

Sarajevo-x.com
Lukomir, Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Lukomir, Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme. U Bosni, u nižim područjima, pada mjestimično slaba kiša, a u višim susnježica ili snijeg. Prema mjerenjima u osam sati na Bjelašnici je bilo minus 7, na Kupresu minus 2, Ivan Sedlu minus 1, a na Sokocu nula stepeni.

Visina snježnog pokrivača na Bjelašnici iznosi sedam centimetara, a na Kupresu pet.

U Sarajevu je izmjeren jedan stepen Celzijusa, u Bihaću i Tuzli tri, Banjoj Luci i Zenici četiri, a u Mostaru 10. Najtoplije je bilo u Stocu, 12 stepeni.

Danas će u sjeverozapadnoj Bosni preovladavati djelimično sunčano i suho vrijeme, a u ostalim područjima pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom. U Bosni, u višim predjelima, sa susnježicom ili snijegom. Tokom dana očekuje se prestanak padavina. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 2 do 10 stepeni, na jugu zemlje do 16.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne povremeno sa slabom kišom ili susnježicom, a popodne prestanak padavina.

Tokom dana u svim krajevima RS bit će pretežno do potpuno oblačno, na sjeveru sa po kojim sunčanim intervalom, a u višim krajevima centralnog pojasa još ponegdje sa slabim provejavanjem snijega. Prema večeri doći će do smanjenja oblačnosti na sjeveru i jugu, uz formiranje magle duž kotlina, a u planinskim krajevima ostat će pretežno oblačno. Duvat će umjeren do jak vjetar sjevernih smjerova.

U četvrtak ujutro u RS će biti hladno, malo do umjereno oblačno u većini krajeva osim u centralnom planinskom pojasu i na krajnjem istoku, gdje će biti pretežno do potpuno oblačno. Duž rijeka i po kotlinama će biti magla, koja će se ponegdje zadržati i duže. Tokom sutrašnjeg dana bit će i sunčanih intervala, te umjerenog razvoja oblačnosti. Duvat će umjeren sjeveroistočni vjetar, u Hercegovini umjerena i jaka bura. Temperatura vazduha će se kretati od minus šest ujutro, do 12 stepeni tokom dana, na jugu.

Meteorolozi za naredna tri dana predviđaju prestanak padavina u BiH, te rast temperatura koje će u subotu dostići i 17 stepeni.