U hotelu Maršal
12

Na Bjelašnici izvedena vježba suzbijanja narko-terorizma, prisustvovao i Murphy

S. Š.
Vježba suzbijanja narko-terorizma na Bješanici (Foto: X.com/US Embassy Sarajevo)
Na Bjelašnici je danas održana vježba koju su izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije i Tužilaštva BiH, a kojoj je prisustvovao i američki ambasador u BiH Michael Murphy.

"Ambasador Murphy je prisustvovao današnjoj završnoj obuci Kursa za istražitelje protiv narko-terorista, koja je uključivala izvršenje hipotetičke potjernice visokog rizika u praznom hotelu Maršal na planini Bjelašnici", navodi se u zvaničnom saopćenju Ambasade SAD-e na platformi X.

Vježba je podrazumijevala akcije i test sposobnosti i interoperabilnosti snaga sigurnosti BiH i službenika iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije i Tužilaštva BiH.

"Ova sveobuhvatna dvosedmična obuka za više agencija naglasila je čvrsto partnerstvo SAD-a sa agencijama za provođenje zakona u BiH i našu posvećenost jačanju sigurnosti Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana", dodaje se u objavi američke ambasade.

Uz Murphyja, vježbu su nadgledali i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, kao i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

"Zadovoljstvo je svjedočiti visokom stepenu koordiniranosti i saradnje snaga Bosne i Hercegovine s različitim sigurnosnim agencijama i službama prijateljske zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države", poručili su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, nakon ove simulacije.