BiH
0

Na Bjelašnici i Sokocu jutros minus 16, saobraćaj se odvija otežano

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
U Bosni i Hercegovini jutro je veoma hladno, a zbog snježnih padavina jučer i tokom noći saobraćaj se na većini putnih pravaca odvija otežano i usporeno, ali bez vanrednih ograničenja.

U Bosni i Hercegovini je pretežno vedro vrijeme. U 07.00 sati na Bjelašnici i na Sokocu izmjerena temperatura vazduha iznosila je minus 16, u Bugojnu, Sanskom -Mostu i Drvaru minus 13, Zenici, Jajcu, Tuzli i Livnu minus 12, u Banjoj Luci, Prijedoru, Sarajevu, Bihaću, Srebrenici i Kupresu minus 10. dok je u Zvorniku i Doboju minus devet, Gradačcu i Goraždu minus osam, Bijeljini minus pet, Stocu minus četiri, Ljubuškom minus dva, Trebinju, Mostaru i Čapljini minus jedan, dok je najtoplije u Neumu dva stepena Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu je viši od normalnog i lagano raste, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Vjetar, slab do umjeren, promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od minus tri do tri, na jugu zemlje do osam stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura oko minus dva stepena.

Prema podacima prikupljenim u Informativnom centru BIHAMK-a, saobraćaj se jutros na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini odvija otežano i usporeno, bez vanrednih ograničenja.

Na dionicama u višim planinskim predjelima upozorava se na ugaženi snijeg ili led na kolovozu.

Također upozorava se na mjestimično zaleđen kolovoz posebno preko mostova i na prilazima tunelima.

Ekipe putne operative intervenišu na svim dionicama, ali zbog niskih temperatura djelovanje posipnog materijala je usporeno. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skreće se pažnja na odrone kamenja na kolovoz.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je odvijanje saobraćaja na putnom pravcu Hutovo-Ravno.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.