Vanjska politika BiH
53

Na Bećiroviću bi trebala biti odluka o tome ko će biti ambasadori u UN-u i Londonu

B. R.
Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH (Foto: Klix.ba)
Odluke o Bosni i Hercegovini koje se budu donosile u Sjedinjenim Američkim Državama kao sjedištu Ujedinjenih nacija mogle bi biti značajnije od onih koje se budu donosile u Evropskoj uniji. Zbog toga je jako važno ko će biti ambasador u UN-u.

Koliko je to važno pokazala je i posljednja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se razmatrao izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini u posljednjih pola godine.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina odlučuju o nekim od ključnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu, a među kojima su pitanje djelovanja Ureda visokog predstavnika (OHR) i EUFOR-a.

Kako saznaje Klix.ba, izgledno je da će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) odlučiti ko će biti ambasador u UN-u čije je sjedište u New Yorku.

Na Bećiroviću bi trebalo biti i kadrovsko rješenje za ambasadora Bosne i Hercegovine u Londonu. Dakle, izgledno je da će odrediti ambasadora u Velikoj Britaniji koja je također važna za Bosnu i Hercegovinu.

I SAD i Velika Britanija su u UN-u podržale Schmidtovu odluku da u noći Općih izbora nametne izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uprkos protivljenju u dijelu zemlje. Ovo je djelomično posljedica nedovoljnog diplomatskog angažmana Bosne i Hercegovine.

O tome kada će OHR biti zatvoren i kada će biti okončana EUFOR-ova misija znatno će ovisiti o tome šta se bude dešavalo u New Yorku, tj. od američkog i britanskog stava u Vijeću sigurnosti UN-a. Njihovi stavovi bit će bitni i u daljim izmjenama Izbornog zakona, a koje se odnose na izbor članova Predsjedništva. Koliko će Bosna i Hercegovina utjecati na njihove stavove ovisit će o tome ko će biti njeni diplomatski predstavnici, tako da je na Bećiroviću velika odgovornost.

Kako saznajemo, ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu bi trebao biti neko iz reda hrvatskog naroda, dok bi ambasador u Briselu trebao biti neko iz reda srpskog naroda. Konačnu odluku o ambasadorima donijet će članovi Predsjedništva u međusobnim konsultacijama.