BiH
0

Na Baruthani završeno zidanje zgrade za raseljene porodice

Klix.ba
Zgrada za interno raseljene porodice iz Starog Grada, koja se gradi na Baruthani, izidana je i pokrivena. Kako smo saznali od implementatora projekta, Humanitarne organizacije Hilfswerk Austria International, završeni su svi armirano-betonski i građevinski radovi, zidanje i pokrivanje zgrade, nakon čega su radovi obustavljeni zbog nedostatka sredstava.

U zgradi je izgrađeno 11 stanova: dva u suterenu, tri u prizemlju, tri na prvom spratu i tri u potkrovlju.

Stambeni objekt za interno raseljene porodice iz Starog Grada počeo se graditi u januaru, 2013. godine na lokaciji Baruthana – Gazin Han. Prethodilo mu je potpisivanje Sporazuma o načinu realizacije projekta, krajem 2012. godine, između Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Općine Stari Grad Sarajevo i Hilfswerk Austria International kojim su tačno definisane obaveze svih strana.

Nadležno ministarstvo se obavezalo da za prvu fazu izgradnje obezbijedi sredstva u iznosu od 155.000 KM, Općina Stari Grad 100.000 KM, a Hilfswerk Austria International 10.000 KM. Općina je sredstva planirala budžetom za ovu godinu i veći dio je već uplaćen, dok će preostali dio biti isplaćen do kraja ove godine. S druge strane, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS se oglušilo o svoje obaveze i do sada nisu uplatili nijednu konvertibilnu marku. Kompletna situacija dovela je do prolongiranja rokova i izvjesno je da zgrada neće biti završena do kraja godine, kako je planirano.

Podsjećamo, 2011. godine izgrađen je ovakav objekat u starogradskom naselju Brusulje za devet interno raseljenih porodica iz ove općine koji je koštao oko 600.000 KM. Gradnju su finansirali Općina Stari Grad, Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International. Prema provjerenom receptu i uspješnoj saradnji pomenutih investitora, krenulo se u izgradnju nove zgrade na Baruthani, a zašto je nadležno kantonalno Ministarstvo odlučilo da se povuče, ostaje nejasno.

U novosagrađenom objektu na Baruthani trebalo je biti smješteno 11 interno raseljenih porodica iz Starog Grada koji ni 18 godina nakon završetka agresije na naš grad nemaju vlastiti krov nad glavom, nego žive u alternativnom smještaju, na račun Općine Stari Grad, saopćeno je iz ove općine.