|

Na bajramskom prijemu kod reisa Kavazovića u Sarajevu najviše političara

Na bajramskom prijemu kod reisa Kavazovića u Sarajevu najviše političara
249
S. H.
11.8.2019. u 19:25
227
komentara
249

dijeljenja
1/23 Foto: D. S./Klix.ba
2/23 Foto: D. S./Klix.ba
3/23 Foto: D. S./Klix.ba
4/23 Foto: D. S./Klix.ba
5/23
6/23 Foto: D. S./Klix.ba
7/23 Foto: D. S./Klix.ba
8/23 Foto: D. S./Klix.ba
9/23
10/23 Foto: D. S./Klix.ba
11/23 Foto: D. S./Klix.ba
12/23 Foto: D. S./Klix.ba
13/23 Foto: D. S./Klix.ba
14/23
15/23 Foto: D. S./Klix.ba
16/23 Foto: D. S./Klix.ba
17/23 Foto: D. S./Klix.ba
18/23 Foto: D. S./Klix.ba
19/23 Foto: D. S./Klix.ba
20/23 Foto: D. S./Klix.ba
21/23 Foto: D. S./Klix.ba
22/23 Foto: D. S./Klix.ba
23/23 Foto: D. S./Klix.ba
Reis-u-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović večeras je organizirao tradicionalni prijem i druženje za brojne zvanice iz javnog života u BiH.
Prijem je organiziran u haremu Careve džamije u Sarajevu gdje je hlad i ugodno druženje potražilo najviše političara. Dočekao je tako Kavazović u okrilju ugodnog ambijenta Careve džamije političare poput člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa suprugom Sebijom, lidera SBB-a Fahrudina Radončića, Safeta Softića, zastupnika u državnom parlamentu i druge.


Bajrma su čestitali i SDP-ov Irfan Čengić, još uvijek aktuelni premijer FBiH Fadil Novalić, načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić i drugi.

Na prijemu su stigli i ambasadori SAD-a Eric Nelson, Rusije Petar Ivantsov, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji uskoro odlazi i završava misiju u našoj zemlji i mnogi drugi.

Tu su i predstavnici drugih vjerskih zajednica u našoj zemlji.

Nakon dočeka uvodni govor o značaju Kurban-bajrama, njegovoj vrijednosti i značaju međuljudskih odnosa kroz smisao vjere održao je reis Kavazović.

"Hvala vam što ste danas s nama da podijelite našu radost povodom Kurban-bajrama. Hvala vam i na brojnim čestitkama koje ste nam uputili. U svojoj bajramskoj poruci sam govorio o tome kako je u simboličkom, obrednom i duhovnom smislu Kurban-bajram kod muslimana određen likom i djelom Božijeg poslanika Ibrahima, a.s. I doista većina hadžskih obreda koje ovih dana obavljaju milioni muslimana iz čitavog svijeta nadahnuti su Ibrahimovim životom, kao i sam obred prinošenja žrtve po kojem mi ovaj Bajram i nazivamo. A žrtva je bit vjere.
Svakog bajramskog prijema ponavljamo kako je značajna naša ibrahimovska tradicija, naši zajednički korijeni i naše zajedništvo u danima bajrama. Duboko vjerujem da su naša praznična okupljanja, jevreja, kršćana i muslimana daleko više od protokolarne učtivosti", kazao je između ostalog Kavazović.

Istakao je kako je malo potrebno da se naruše dobri odnosi u domovini ali i u svijetu. Reis je naglasio da su neki očito spremni ići veoma daleko da bi narušili povjerenje koje se nakon rata s mnogo odricanja i žrtve gradi.

"Vjerujem kako ćemo svi pokazati dovoljno odgovornosti i kako na te objede nećemo nasjedati, iako priznajem i sam da je to jako teško. To ne znači da se na zlo treba ćutati. Upravo na našu pasivnost ono računa. Zlim ljudima je dovoljno i to da ih dobri ljudi puste i da im ne stanu na put sijanja smutnje. Na nama je da njihove spletke prozremo i da im jasno damo do znanja da razumijemo njihove namjere. Između dva Bajrama smo bili svjedoci većem broju napada na povratnike, imame i imovinu Islamske zajednice. Ti napadi su nas podsjetili na najteža vremena kroz koja smo prošli i zato smo svaki put tražili da se počinioci pronađu i adekvatno procesuiraju, a to znači da se njihova zlodjela tretiraju kao zločini iz mržnje što oni jesu. U tim teškim trenucima kroz koje su prolazili naši imami, njihove porodice i džematlije ohrabrile su nas geste naših komšija iz Pravoslavne crkve koji su u Trebinju, Gacku i na nekim drugim mjestima osudili takve napade i javno podržali svoje kolege imame", kazao je reis.

Na kraju je istakao da se posebna pažnja obrati na obespravljene.
Prijavi grešku


Komentari (227)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...