Niske cijene
177

Na aukcijama UIO ove godine se prodaju šerpe, čakije, potkošulje, duge gaće, šporeti...

Piše: M. N.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) i ove godine organizuje niz zanimljivih aukcija na kojima prodaje zaplijenjenu robu. Ponuda je šarolika, od odjevnih predmeta, preko kućanskih aparata i automobila do mašina. Cijene su vrlo povoljne.

Aukcije su već održane za robu u Brčkom, Orašju, Banjoj Luci, Tuzli, Zvorniku, Brčkom, Tešnju i Doboju. Prodavane su gumice, helanke, majice, mikrovalne pećnice, monitori, laptopi, skije, dječije igračke, zavjese, duge gaće, čakije, frižideri, mašine za suđe, šporeti, šerpe itd.

Pakovanje potkošulja prodavano je po cijeni od 13,46 KM, dječije trenerke za 2,69 KM, muške hlače za 3,30 KM po komadu, a ženske sandale po cijeni od 18,60 KM. U ponudi su i ove godine bili grudnjaci koji su koštali 2 KM.

Početna cijena frižidera bila je 51,48 KM, šporeta 134,55 KM, mašine za suđe 128,70 KM, mikrovalne pećnice 26,91 KM, a šerpi 7 KM. Televizori različitih marki mogli su se kupiti po cijeni od 36 KM do 110 KM, a laptopi od 38,86 KM. U ponudi su bili i setovi za manikir pa su učesnici u aukcijama nokte mogli kupiti po cijeni od 0,26 KM. Zanimljivo je da su po cijeni od 0,49 KM prodavane i čakije.

Prema riječima glasnogovornika UIO BiH Ratka Kovačevića, ove godine na aukcijama će se prodavati najviše tekstilna roba (odjeća, obuća, sportska oprema), tehnička roba (mobiteli, frižideri, kućanski aparati, alati), motocikli i skuteri.

"S obzirom na to da vrijednost robe komisija utvrđuje na osnovu stvarnog stanja robe, a prilikom procjene u obzir se uzima tržišna cijena identične ili slične robe na domaćem tržištu, umanjena za uobičajene troškove poslovanja u trgovini, najniže cijene na aukcijama imaju šnale, ukosnice, gumice za kosu i slično. Za prodaju ima najviše tekstilne robe. Na aukcijama se može naći široka lepeza artikala, poput majica (od 5 do 50 KM), obuće, uključujući patike, sandale i papuče (od 3 do 70 KM) te čarapa (od 0,50 do 3 KM)", kazao je Kovačević.

Sljedeća aukcija zakazana je za 12. april u službenim prostorijama Grupe za prinudnu naplatu u Banjoj Luci. U prodaji će biti građevinska dizalica marke Liebherr čija je početna cijena 28.216 KM te mašina za proizvodnju štapića za uši po cijeni od 53.448,92 KM. Direktnim ponudama prodavat će se i automobili.

"Ovlašteni službenici UIO su u toku 2017. god oduzeli raznu robu u vrijednosti 16.856.550 KM. Kada je riječ o vrsti oduzete robe u 2017. godini, najveća zapljena se odnosila na pošiljku heroina u količini od 82 kilograma čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 12.000.000 KM. Pored toga, najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, raznih tekstilnih proizvoda i obuće, putničkih motornih vozila, razne tehničke robe i dijelova za automobile, mobilnih telefona i dijelova za iste, razne kozmetike i parfema, raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje", kazao je Kovačević.

U toku 2017. godine UIO je organizovala 18 javnih aukcija i jednu direktnu prodaju lako kvarljive robe. Tom prilikom prodano je ukupno oduzete robe vrijednosti 304.126,57 KM. U istom periodu uništeno je oduzete robe u iznosu 637.871,06 KM, a radi se o robi koja u skladu s važećim zakonskim propisima nije mogla biti prodana.