BiH
7

Na adresu Vlade RS-a upućen odštetni zahtjev od 46 miliona KM

Piše: T. Č.
Na adresu Vlade RS u ponedjeljak će stići odštetni zahtjev na iznos od 46 miliona KM od preduzeća HES Vrbas, čiji su većinski vlasnici Slovenci, zbog neispunjenja obaveza po ugovoru o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu.

Realizacija ovog projekta koji je predviđao izgradnju dvije elektrane snage 85,7 megavata, stoji u mjestu punih 10 godina, jer Vlada RS za sve to vrijeme nije dala mišljenje na revidirano idejno rješenje.

Da situacija bude još složenija, Vlada RS je prošle godine, protivno važećoj koncesiji, dodijelila koncesiju za izgradnju MHE Bočac II, preduzeću HE na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad, čijom izgradnjom se onemogućava realizacija koncesije dodjeljene HES Vrbas a.d. Banja Luka, jer se akumulacija jezera HE Krupa i MHE Bočac 2 preklapaju.

Prema riječima punomoćnika HES Vrbas a.d. Banja Luka Nenada Baroša, Vlada RS je dodjelom koncesije na već postojeću koncesiju jasno dala do znanja da do realizacije projekta neće doći, te je HES Vrbas angažovao pravnu pomoć. Prema ocjeni advokatskog tima koji zastupa HES Vrbas, zanimljiva je i činjenica da je novozaključenim ugovorom o koncesiji HE na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad preuzeo na sebe sve eventualne štetne posljedice koje bi mogle nastati usljed usvajanja odštetnog zahtjeva.

"Prema dokazima kojima raspolažemo, način na koji je Vlada RS odlučila da riješi ovaj problem je apsolutno neprimjeren", istakao je Baroš.

Naime, Vlada RS je putem Poreske uprave RS pokrenula postupak za otvaranje stečaja. U momentu podnošenja zahtjeva za pokretanje stečaja ukupan dug koji je HES Vrbas imao prema Poreskoj Upravi je iznosio 40 hiljada KM, ali su i nakon izmirenja ovog duga Poreska uprava RS i HE na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad vršili pritisak na stečajnog sudiju da pokrene stečajni postupak.

Prema ocjeni Baroša, ovo je presedan u domaćoj praksi, a ukazuje i na činjenicu da je Vlada RS itekako svjesna svoje odgovornosti za neispunjenje obaveza iz Ugovora o koncesiji.

"Mogu slobodno reći da se kapaciteti državnih institucija koriste u lične interese i smatramo da to nije dobro jer se šalje negativna slika investicionoj javnosti u inozemstvu, vezano za buduća ulaganja u BiH", istakao je Baroš i dodao da je ovo zacijelo jedinstven slučaj od kada postoji RS, da Poreska uprava privredno društvo koje nema nijedne marke neizmirenih obaveza nasilnim putem gura u stečaj.

U slučaju spora, koji je već sada izvjestan, predviđena je nadležnost Arbitražnog suda u Ženevi.