BiH
13

Na 41. internacionalnoj Una regati i gosti iz Afrike i s Havaja

Klix.ba
Nakon što je u Kulen Vakufu u četvrtak uvečer upriličeno svečano otvaranje 41. Internacionalne turističke Una regate, učesnici su jučer veslali prvu od tri etape, koja završava u kampu u Lohovu.

Ovogodišnju Una regatu svečano je proglasio otvorenom izvršni direktor HIFA Oila iz Tešnja Venan Hadžiselimović. Ova kompanija, zajedno sa naftašima Unsko-sanskog kantona (USK) generalni je sponzor manifestacije. Svečanom otvaranju regate prisustvovao je veliki broj građana sa područja cijelog USK-a, a druženje je nastavljeno do kasno u noć, uz bogat kulturno-zabavni program.

Prema podacima Organizacionog odbora, put Lohova su danas krenula 73 čamca, u kojima je prosječno po šest učesnika. Pored domaćih, znatan broj dolazi iz evropskih, kao i zemalja bivše Jugoslavije, a ima i gostiju iz Češke, Slovačke, Holandije i Švedske. Ono što je posebno iznenadilo organizatore regate jesu gosti iz SAD-a, Južnoafričke Republike, ali i gosti sa Havaja.

U naredna tri dana rafteri će ukupno preći oko 80 kilometara, sve do Bosanske Krupe, gdje je predviđeno svečano zatvaranje manifestacije. Uz vožnju u tri etape, u mjestima gdje su predviđeni kampovi, bit će organizirani brojni zabavno-muzički sadržaji. Iako se regata svake godine tradicionalno održavala u posljednjoj sedmici mjeseca jula, ove godine, kao i prethodne, pomjerena je zbog mjeseca ramazana i posta.

U okviru prve etape, nakon veslanja oko 20 kilometara, učesnici su jučer stigli do srca Nacionalnog parka Una, gdje su predahnuli uz lunch pakete i uživali u pogledu na Štrbački buk. Nakon pauze startalo se je do Lohova, mjesta drugog kampa gdje su učesnici bez i jednog problema, sigurno stigli u kamp u poslijepodnevnim satima.

U razgovoru sa gostima koji dolaze van granica BiH, saznali smo kako su oduševljeni Unom, samom organizacijom, ali i prisustvom policijskih snaga na vodi uz koje se u potpunosti osjećaju sigurnima.