Oporavlja se na klinici u Milanu
0

Na 12. rođendan mali Đulaga stao na noge

Sarajevo-x.com
Đulaga Ogrić
Đulaga Ogrić
Skoro dva mjeseca Đulaga Ogrić iz Jelaha liječi se na klinici u Milanu od povreda zadobijenih u požaru u porodičnoj kući. U četvrtak, na svoj 12. rođendan, porodicu i ljekare oduševio je nakon što je prvi put od nesreće uspio da stane na noge i prohoda.

Zanimljivo je da Đulaga s ljekarima od svog prvog buđenja komunicira na engleskom jeziku, a za kratko vrijeme savladao je dosta riječi talijanskog.

Pored tima koji se brine o njegovim teškim opekotinama, u rehabilitaciju dječaka uključeni su psiholog i fizioterapeut.

Kako bi se sanirale opasne povrede, Đulaga svakih sedam dana ima zahtjevne operacije koje obavlja tim vrhunskih stručnjaka. Ipak, dječak je i dalje priključen na aparate i doktori s oprezom govore o njegovom oporavku jer su povrede koje je zadobio veoma opasne i još uvijek postoji bojazan da dođe do komplikacija koje bi Đulagi mogle ugroziti život.

Inače, talijanski doktori u više navrata pohvalili su rad stručnjaka iz Sarajeva, koji su na koševskoj klinici spasili život dječaku nakon požara.

Đulagi su doktori odobrili pristup internetu, pa on tako putem Facebooka komunicira s prijateljima. Doktori u Milanu ga zovu Džeko, jer mu je bh. reprezentativac Edin Džeko veliki uzor.

Liječenje u Italiji će trajati još najmanje 60 dana, a dosadašnji troškovi iznose 50.000 eura. Zasad se ne može tačno predvidjeti koliko će ukupno koštati liječenje i koliko će ono trajati. Stoga akcija prikupljanja pomoći i dalje traje, a 2. jula u Jelahu će u sklopu "Jelaškog ljeta" biti održana manifestacija za podršku njegovom ozdravljenju.

Svi koji žele i mogu pomoći mogu se javiti kontakt osobama na telefone: 061/744-711 Fahrudin Pezer i 061/160-741 Hilmo Ibrišimović.

Za uplate novca otvoreni su računi:

Broj žiro računa: 1327300000000566 NLB Tuzlanska banka d.d. Svrha: Uplata za Đulagu Ogrića br.103196922 Devizni račun za inostranstvo: SWIFT CODE: TBTUBA22 IBAN: BA391323010319696533