BiH
0

MVPBiH: Prezentacija propisa o izdavanju i korištenju diplomatskih pasoša

FENA
Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković danas je izvršio prezentaciju propisa kojima se uređuje izdavanje, posjedovanje i korištenje diplomatskih putnih isprava, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Prezentaciji, koja je organizirana u sklopu aktivnosti koje se vode s ciljem olakšavanja viznog režima Evropske unije prema državljanima BiH, prisustvovali su predstavnici diplomatskih misija zemalja članica EU u BiH.

Prisutnim diplomatima su obrazloženi razlozi zbog kojih je naša zemlja kandidovala devet kategorija građana na koje bi se odnosile olakšice u izdavanju viza, te iznijeto koje se početne olakšice očekuju.

To bi uključivalo pojednostavljivanje obrasca za podnošenje zahtjeva za vizu, brže izdavanje vize i smanjenje cijene, te smanjenje broja potrebnih dokumenta i omogućavanje izdavanja viza bez ličnog prisustva za slučajeve kada je već ranije izdata viza istom podnosiocu zahtjeva.

S obzirom na to da je MVP nadležan za izdavanje diplomatskih putnih isprava, akcent ove prezentacije je bio na pravilima i načinu izdavanja diplomatskih pasoša, te zaštiti od mogućih kriminalnih radnji.

Istaknuto je da nisu zabilježeni slučajevi falsifikovanja ili bilo kakvih zloupotreba od osoba kojima su izdate diplomatske isprave. Iznijet je podatak da je trenutno 610 važećih diplomatskih pasoša, te da su ih u dva slučaja nosioci pasoša izgubili u toku 2006. godine, jednom u BiH i jednom u inozemstvu.

Naglašeno je da je MVP spreman izvršiti odgovarajuće izmjene i prilagoditi domaća pravila kako bi bila usklađena sa standardima sigurnosti Evropske unije, ukoliko se za to ukaže potreba ili se tokom pregovora s EU o liberalizaciji viznog režima to pokaže za potrebno, saopćeno je.