BiH
0

MVPBiH organizirao savjetovanje za ambasadore i generalne konzule BiH

FENA
Pedeset i šest ambasadora, generalnih konzula i šefova misija diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH okupilo se danas u Sarajevu na početku petodnevnog savjetovanja koje je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Skupu, također, prisustvuju i novoimenovani ambasadori BiH koji još nisu stupili na dužnost.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je da se ovakav skup prvi put održava nakon osam godina, iako je normalan vid rada svih zemalja u svijetu da jedanput godišnje okupe svoje ambasadore i dogovore se o metodu i sadržaju rada i pravcima da bi postali efikasniji na svojim poslovima i zadacima.

Po njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uložilo dosta napora da za pet dana, putem bogatog programa, bh. ambasadorima prikaže sve od toga šta je BiH postigla do upoznavanja cjelokupnog rada državnih organa, privrednih subjekata i drugih i tako se ojača diplomatska mreža i zadaci obavljaju efikasnije.

Alkalaj smatra da, prije svega, prioritet bh. predstavnika u svijetu treba da bude poboljšanje imidža BiH, značajniji rad na ekonomskoj diplomatiji, zatim lobiranje da BiH u periodu 2010./2011. postane nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda...

Jedan od uvodničara na otvaranju skupa bio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da nastupa samo u svoje ime, te da ne zna zašto druga dva člana Predsjedništva, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, nisu na ovom skupu.

Komšić se nada da će ovakvi skupovi postati praksa, ali i da je očekivati da će drugi put biti konsultiran i onaj ko po Ustavu BiH kreira vanjsku politiku BiH, Predsjedništvo BiH, što ovaj put nije bio slučaj.

Ovaj skup Komšić vidi i kao priliku da ambasadori ne samo slušaju nego i sami nešto kažu, prije svega o onome što je vezano za njihovu osnovnu funkciju. Drugim riječima, on ne bi volio da se ovaj skup pretvori u "klasični seminar".

Ambasadori i generalni konzuli, koje imenuje Predsjedništvo BiH, su najviši predstavnici zemlje u diplomatskom i političkom smislu. Da bi se razbila predrasuda da oni moraju biti državni činovnici, kaže Komšić, potrebno je naglasiti da oni jesu i političke ličnosti, od čega ne treba bježati. Čak i diplomate od karijere reprezentiraju određenu politiku koja se vodi u mandatnom periodu.

Komšić je istaknuo da je njegovo iskustvo s ambasadorima i generalnim konzulima BiH veoma pozitivno.

  • Generalno rečeno imamo dobre ljude na tim mjestima. U BiH se uvijek gleda ko je koga postavio, ali oni imaju veoma pošten odnos prema svom poslu, kazao je on.

Upozorio je da bez obzira na različite opcije, jedna stvar svima mora biti sveta - BiH i Ustav BiH - i o tome ne smije biti diskusije.

Ocijenio je da je vanjska politika uvijek odraz unutarnje političke situacije. Što više jedinstva ima u zemlji to će se pozitivno odraziti na ambasadore i generalne konzulate, a tako bi se izbjegle situacije da su ambasadori bez instrukcija te su prepušteni svojoj inteligenciji i umijeću.

Komšić je upozorio ambasadore da su dužni izvještavati šefa države, Predsjedništvo BiH, o svojim aktivnostima van zemlje, a posebno o kontaktima s predstavnicima stranih država.

Kada je riječ o ekonomskoj diplomatiji, Komšić je kazao da preferira Udruženje poslodavaca, dok je istaknuo da je slaba korist od Vanjskotrgovinske komore BiH koja je "birokratizirana i sama sebi svrha".

U vođenju vanjske politike jako bi pomogla dobra analitika, kakve, smatra Komšić, nema u Ministarstvu vanjskih poslova. Također je pozvao na bolju komunikaciju između MVPBiH, Predsjedništva i šefova misija.