Opet se sramotimo
23

MVP tvrdi da se BiH nije pridružila izjavi EU u slučaju trovanja ruskog špijuna

Piše: Er. M.
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
O tome koliko su institucije BiH dezorijentisane u smislu vanjske politike najbolje govori saopćenje za javnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, u kojem se tvrdi kako se BiH nije pridružila izjavama kojima se prejudicira odgovornost za slučaj trovanja zabranjenim supstancama ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

"U vezi s navodima objavljenim u pojedinim medijima u BiH, u kojima se naglašava da se BiH na međunarodnom planu pridružila izjavama kojima se prejudicira odgovornost za slučaj trovanja zabranjenim supstancama - slučaj Skripal, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da je stav ministarstva koji su mediji objavili 27. marta 2018. jedina službena pozicija BiH u odnosu na pitanje diplomatske krize nastale u predmetnom slučaju", navodi se u saopćenju za javnost.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH podsjeća da izražava zabrinutost zbog činjenice da je ustanovljena zloupotreba opasnih hemijskih materija, čija je upotreba zabranjena međunarodnim konvencijama.

"BiH izražava nadu da će nakon provedene istrage ovaj slučaj biti do kraja rasvijetljen. BiH s pažnjom prati razvoj situacije vezane za protjerivanje ruskih diplomata iz određenog broja zemalja, ali BiH neće preduzimati ove ili slične mjere", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH naglašava da nije dalo saglasnost nijednoj diplomatskoj misiji BiH u svijetu za pridruživanje izjavama koje se odnose na predmetni slučaj, jer povodom ovog slučaja, koji je izazvao veliku međunarodnu pažnju, ne postoji stav Predsjedništva BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH će cjelokupnu informaciju sa svim raspoloživim podacima vezanim za ovaj slučaj do kraja radnog dana dostaviti Predsjedništvu BiH", zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na drugoj strani, iz Ambasade Velike Britanije u BiH jučer su za Klix.ba kazali kako je Ser Alan Duncan, britanski ministar za Evropu i Ameriku, na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem 16. marta razgovarao o slučaju Skripal te je bio u prilici da se zahvali Bosni i Hercegovini na tome što je stala uz izjavu Evropske unije u OSCE-u.

"O tom pitanju razgovarao je i s ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana na sastanku održanom tog istog dana u Sarajevu. Ujedinjenom Kraljevstvu je drago da su se lideri EU na prošlosedmičnom sastanku Evropskog vijeća složili s procjenom vlade Ujedinjenog Kraljevstva da je vrlo vjerovatno da je Ruska Federacija odgovorna za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripal u Salisburyju i da ne postoji alternativno vjerovatno objašnjenje. Premijerka je 26. marta obavijestila parlament o velikoj solidarnosti prijatelja i partnera iz EU, Sjeverne Amerike, NATO-a i šire, što je do sada rezultiralo protjerivanjem nedeklarisanih ruskih obavještajaca iz 22 druge zemlje, što je najveće kolektivno protjerivanje u historiji", rekli su iz Ambasade Velike Britanije u BiH.