BiH
0

MVP radi na strateškom planu za vizne olakšice

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH angažirano je na izradi strateškog plana da bi se pitanju viznih olakšica pristupilo na najefektivniji način.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je danas za Fenu da će ispunjavanje uvjeta iz "Mape puta" ići svojom predviđenom dinamikom, ali u međuvremenu, dok potpuna liberalizacija viznog režima ne stupi na snagu, potrebno je učiniti dodatne napore da bi se nosiocima bh. putnih isprava omogućilo da lakše i jeftinije putuju u zemlje Evropske unije.

Uvođenje besplatnih viza za bh. građane je prije svega političko pa tek onda tehničko pitanje.

Uzevši tu činjenicu u obzir ministar Alkalaj i stručno osoblje MVPBiH preuzeli su vodstvo o ovom važnom pitanju i čine aktivne korake prema pojedinim zemljama članicama EU da bi se dogovorio režim izdavanja besplatnih viza za bh. državljane.

"Činjenica da je BiH prije nekoliko dana potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU ima značajan utjecaj na unapređenje međunarodnog ugleda BiH i daje nam šansu da pokušamo ostvariti beneficije koje su nam do sada bile van domašaja. Jedna od prvih beneficija koje će moći osjetiti svi građani koji imaju bh. pasoš je svakako izdavanje besplatnih viza. MVPBiH je svjesno u kojoj mjeri čekanje u redovima ispred ambasada i plaćanje viza opterećuje naše građane i zato ćemo uraditi sve što je u našoj moći da isposlujemo što skorije izdavanje besplatnih viza za bh. građane koji putuju u zemlje Šengenskog sporazuma, istaknuo je ministar Alkalaj.

Da bi se postigao ovakav dogovor, dodao je on, potrebno je osmisliti i uraditi mnoštvo koordiniranih diplomatskih aktivnosti i lobirati na pravi način, na pravim mjestima.

"MVPBiH ima potrebne kapacitete i snažnu volju da se ovaj cilj ostvari na zadovoljstvo naših građana čiji su interesi uvijek na prvom mjestu. U tom smislu očekujemo konkretne rezultate u skorom periodu", kazao je Feni šef bh. diplomatije Sven Alkalaj.