Sven Alkalaj
0

MVP na vrijeme ispunio obaveze iz Mape puta

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova BiH aktivno učestvuje u realizaciji i ispunjavanju obaveza definiranih Evropskim partnerstvom i Mapom puta za liberalizaciju viznog režima, ali MVPBiH nije zadužen za ispunjavanje tehničkih i administrativnih prioriteta koji još stoje kao neispunjene obaveze BiH, izjavio je Feni ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Alkalaj naglašava da je sve svoje zadatke definirane Mapom puta za liberalizaciju viznog režima MVPBiH ispunio u potpunosti i na vrijeme.

Po njegovim riječima, MVPBiH je kontinuiranim proaktivnim djelovanjem osigurao da BiH ne bude isključena iz preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima.

Evropska komisija ima namjeru da predloži stavljanje BiH na tzv. bijelu šengensku listu čim ispuni preostale uvjete. To znači da, ako u oktobru Evropska komisija konstatira da je BiH ispunila sve uvjete iz Mape puta, ona će predložiti ukidanje viznog režima za BiH.

Stoga je, navodi Alkalaj, Vijeće ministara BiH na tematskoj sjednici 21. jula usvojilo zaključak i obavezalo nadležne institucije na ispunjavanje preostalih uvjeta, s posebnim akcentom na izdavanje biometrijskih pasoša.

Da bi se ispunili uvjeti vezani za biometrijske pasoše, izdavanje ovih pasoša treba da počne najkasnije 15. septembra. Tako bi se stvorili uvjeti da BiH bude stavljena na bijelu šengensku listu u oktobru, kada bude Vijeće EU razmatralo pitanje viznog režima sa zemljama našeg regiona.

Šef bh. diplomatije ističe da je štampanje i izdavanje biometrijskih pasoša od temeljne važnosti. Kao ilustracija može poslužiti činjenica da građani zemalja koje su dobile pozitivnu preporuku mogu od 1. januara 2010. godine bez viza ući u zemlje EU samo s novim biometrijskim pasošem.

  • Naše diplomate prilikom svakog kontakta sa svojim evropskim kolegama nastoje objasniti negativne aspekte i posljedice trenutne preporuke Evropske komisije kada je u pitanju politička situacija u BiH. Već mnogo puta boravio sam u Briselu s istim ciljem i namjeravam se ponovo sastati s najvišim evropskim zvaničnicima kako bi se naši prijedlozi uvažili, rekao je Alkalaj.

Međutim, diplomatske aktivnosti samo su jedan segment u osiguranju one kritične mase potrebne za dobijanje pozitivne odluke.

  • Ključno je da BiH ispuni preostale uvjete iz Mape puta da bi naše diplomatske aktivnosti imale istinski utjecaj na donosioce odluka, rekao je u razgovoru za Fenu šef bh. diplomatije Sven Alkalaj.