BiH
5

MVP Irana: Iz BiH je deportiran iranski diplomat

FENA
Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Iran Sejed Abas Irakči demantira vijest objavljenu u bh. medijima o deportiranju iranskog diplomate iz BiH.

"Diplomat o kojem se govori, na osnovu odredbi i propisa o ukidanju viza za nosioce diplomatskog i službenog pasoša između dvije zemlje, privremeno je doputovao u BiH poštivajući sve diplomatske norme, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH je notom zvanično upoznato s njegovim dolaskom u ovu zemlju", navodi Irački u izjavi koju je medijima dostavila Ambasada Islamske Republike Iran u BiH.

U izjavi se dalje navodi da "subjekti povezani sa strancima među dužnosnicima BiH koji ne misle ni na što drugo osim na svoje osobne interese, imaju namjeru da, ugrožavajući nacionalne interese svoje zemlje i pribjegavajući takvim instrumentima i objavi neosnovanih i neutemeljenih informacija, jedino služe neprijateljima naroda Irana i Bosne i Hercegovine."

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana na kraju izjave je naglasio "da Islamska Republika Iran, odbacujući ovakve lažne informacije, upozorava da je neophodno da zvaničnici Bosne i Hercegovine u kontekstu interesa svoje zemlje zatvore put zloupotrebama ovih osoba i više ne dozvole istima da zloupotrebljavaju dobru volju i suzdržanost Islamske Republike Iran i čine takve postupke".

Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer je saopćilo, a u vezi s navodima pojedinih medija o protjerivanju iranskog državljanina, da u ovom slučaju BiH nije protjerala iranskog diplomatu akreditiranog u BiH kako se spekulira, jer Sejed Mohsen Bajat Gijasi nije notificiran u MVP-u kao diplomata u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Prema informacijama s kojima raspolaže MVPBiH dobijenim od nadležnih bh. institucija, radi se o iranskom državljaninu koji je boravio na teritoriji BiH suprotno važećim propisima. Zbog toga je, nakon provedene procedure, on deportiran iz BiH, a u skladu s imigracionim propisima BiH, saopćeno je jučer iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.