BiH
6

MVP BiH zbog otpremnina šest mjeseci prije odlaska u penziju povlači diplomate

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) od Vijeća ministara BiH traži izmjene Zakona u cilju regulisanja prava na otpremninu zaposlenih u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP), a u međuvremenu je donesena odluka da se šest mjeseci prije odlaska u penziju diplomate vrate u sjedište Ministarstva u BiH.

Glavni razlog zbog kojeg su u MVP BiH odlučili da diplomate iz DKP-a šest mjeseci prije ispunjavanja uslova za penziju vraćaju u BiH je pitanje otpremnine. Visina otpremnina prilikom odlaska u penziju zaposlenih u organima uprave BiH utvrđena je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, tako da zaposleni ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih neto plaća iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povolјnije.

Pored toga utvrđeno je i pravo Vijeća ministara BiH da posebne naknade po osnovu rada u diplomatsko konzularnoj mreži BiH uredi podzakonskim aktom. Tako je posebnim Pravilnikom o plaćama, dodacima i naknadama osoblјa u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH utvrđeno da zaposleni u DKP-u BiH ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini poslјednjih šest neto plaća koje bi, za istu ili sličnu vrstu posla ostvario u sjedištu MVP-a BiH ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povolјnije.

"Navedenom odredbom Pravilnika vrši se direktno kršenje načela zakonitosti, osnovnog načela pravnog sistema jer se istom utvrđuje niži obim prava zaposlenom od prava predviđenih Zakonom. S obzirom na navedeno, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je na osnovu člana 53. stav (1) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine Ministarstvu finansija i trezora BiH u januaru 2016. godine uputilo Inicijativu za izmjenu dosadašnjeg zakonskog rješenja kojim bi se na adekvatniji način regulisalo pitanje otpremnina za zaposlene u DKP-a BiH u inozemstvu", istakli su za Klix.ba iz MVP BiH.

Konkretnije, Zakon o plaćama i naknadama omogućava bh. diplomatama da imaju pravo na otpremninu u visini iznosa prosječne neto plaće isplaćene u posljednjih šest mjeseci. S obzirom da su neto plaće bh. diplomata u DKP veće nego zaposlenih u centrali MVP BiH, Vijeće ministara BiH je posebnim Pravilnikom regulisalo to pitanje, tako da bh. diplomate otpremninu primaju u odnosu na prosječnu plaću isplaćenu u BiH.

S obzirom da je Zakon "stariji" i pravosnažniji od Pravilnika, diplomate koje eventualno dobiju manju otpremninu od Zakonom predviđene otpremnine imaju pravo tužbe.

"Da bi izbjegli eventualne sudske sporove, a dok se ne izvrše izmjene Zakona o plaćama MVP BiH je donijelo odluku da diplomate koji su blizu odlaska u penziju, šest mjeseci prije penzionisanja budu vraćeni u sjedište MVP BiH", istakli su iz tog Ministarstva za Klix.ba.

Ovo je još jedan primjer loših zakonskih rješenja, zbog čega je MVP primorano na improvizacije, kako bi uštedjeli novac i spriječili eventualne tužbe, na koje bi bh. diplomate imale pravo.