{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MVP BiH preduzelo mjere za zaštitu dvojice uhapšenih Bosanaca u Švedskoj

F
9.4.2008. u 19:45
0
0
MVP BiH preduzelo mjere za zaštitu dvojice uhapšenih Bosanaca u Švedskoj
0
MVP BiH preduzelo mjere za zaštitu dvojice uhapšenih Bosanaca u Švedskoj
Tokom dana, pošto je zaprimio detaljne informacije vezane za slučaj dvojice uhapšenih državljana BiH u Švedskoj, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je izdao nalog ambasadoru BiH u Kraljevini Švedskoj Jakovu Skočibušiću da pod hitno preduzme sve potrebne radnje i mjere u skladu sa procedurama propisanim po međunarodnom pravu vezane za zaštitu i pružanje pomoći državljanima BiH.
Prema navodima ministra Alkalaja BiH diplomatska predstavništva su obavezna pružiti pomoć svakom našem državljanu u svijetu, te preduzeti adekvatne mjere u skladu za normama međunarodnog prava u cilju zaštite interesa državljana BiH. U Švedskoj se trenutno vodi istraga protiv uhapšenih BH državljana Damira i Sakiba Zebe koji se trenutno nalaze u zatvoru u Malmeu zbog sumnje da su učestvovali u trgovini narkoticima.

Stav Ministarstva vanjskih poslova BiH i ministra Alkalaja je da su institucije države BiH dužne brinuti o svojim građanima ma gdje se oni nalazili.

Prema raspoloživim podacima, a po nalogu ministra, predstavnici ambasade BiH u Štokholmu su stupili u kontakt sa nadležnim tužiocem, te se očekuje da bi se do kraja ove sedmice trebala realizirati posjeta pradstavnika ambasade BiH našim uhapšenim građanima u Malmeu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: