Izvještaj ViK-a
24

Muzur: Renomirani hoteli vršili manipulacije na vodovodnim mjestima

D. Be.
Vršiteljica dužnosti direktora KJKP Vodovod i kanalizacija kazala je danas zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo da su ekipe ViK-a uvidjele brojne manipulacije na vodovodnim mjestima renomiranih hotela, autopraonica i kafića.

"Pregledali smo sve hotele i iznenadili se jer su neki renomirani hoteli imali manipulacije na vodovodnim mjestima", izjavila je u Skupštini Kantona Sarajevo Azra Muzur v. d. direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija.

Ona je iz izvještaja izdvojila da je ViK po osnovu nelegalne potrošnje vode u periodu od 28. novembra 2017. do 3. aprila ove godine naplatio 72 hiljade KM, a za naredni period je fakturisano 424.000 KM, izvijestila je Muzur u Skupštini KS.

"Iskontrolisali smo 1.439 objekata, od toga 1.013 iz kategorije privrede i 426 domaćinstava. Utvrđeno je 175 manipulacija", rekla je Muzur.

Ona je kazala da ViK ima svakodnevni plan isključenja te da se prvo obavještavaju korisnici kako bi se pokušao postići dogovor o otplati duga u ratama.

"Ako ne dođe do dogovora obraćamo se općinama za ulazak u posjed, ali često ne dobijemo dozvolu. Treba izdvojiti Općinu Stari Grad koja nam je izdala sva odobrenja, ali neke općine nam stalno traže nešto novo i nisu spremne na ovu vrstu saradnje pa smo primorani da se obraćamo kantonalnim inspekcijama", dodala je Muzur.

V. d. direktorice ViK-a je kazala da renomirani hoteli, za koje je kazala da su vršili manipulacije, ne duguju novac za utrošenu vodu.

"Oni su vršili manipulacije, a to je još gore", zaključila je Muzur za govornicom u Skupštini KS.

Ona je dodala da ekipe ViK-a sada kreću u obračun s najvećim dužnicima u kategoriji domaćinstava.