I u ratu smo svirali, pjevali, plesali...
320

FOTO / Muzika je bila oružje vojnika, omladine i umjetnika

Klix.ba
Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu mnogi vojnici, omladina i građani naše zemlje nerijetko su puške i drugo oružje mijenjali nekim od muzičkih instrumenata ili jednostavno se opuštali na nekom od tada rijetkih koncerata.

Tako na fotografiji fotoreportera Teuena Voetena možemo vidjeti vojnika kako u mostarskoj muzičkoj školi svira klavir. Bio je to septembar 1992. godine. Po izrazu lica vojnik je na trenutak pobjegao od surove realnosti i uživao u muzici.

Na drugoj strani, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, mladi ljudi su plesom i pjesmom prkosili agresoru sa okolnih brda. Tako na fotografiji ispod možemo vidjeti sarajevsku omladinu kako pleše i pjeva na jednom od prvih rock koncerata koji se održao od početka agresije. Oko 200 Sarajlija i Sarajki sastalo se 27. oktobra 1992. godine u Akademiji likovnih umjetnosti.
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna od ikona otpora i opsade Sarajeva je Vedran Smajlović, čelist Sarajevske filharmonije, koji je u septembru 1992. godine smogao hrabrosti i odlučio svirati u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici.
Obučen u svoje svečano odijelo za nastupe, noseći čelo, Smajlović je svaki dan odlazio na opasan put do mjesta masakra nad Sarajlijama koji su čekali u redu za hljeb. On je na tom mjestu 22 dana zaredom svirao svoju melanholičnu muziku dok su meci zviždali okolo.