BiH
0

Muzičke turneje zaradile dvije milijarde dolara

Klix.ba
<b>Paul McCartney</b>, <b>Rolling Stonesi</b> i <b>Cher</b> su u 2002. godini svojim turnejama pomogli muzičkoj industriji da zaradi 2,1 milijardu dolara u prodaji koncerntnih ulaznica. Ovo je četvrta godina u kojoj je zarada na koncertima oborila rekorde u SAD-u. 2001. godine zarada je iznosila 1,75 milijardi. McCartney je imao najuspješniju turneju – zaradio je 103 miliona dolara. Fanovi su plaćali oko 130 dolara za kartu kako bi vidjeli člana bivših <b>Beatlesa</b> koji je zadnji koncert u SAD-u održao prije deset godina.

Rolling Stonesi su na drugom mjestu, sa zaradom od 88 miliona dolara, sa cijenom karata od 119 dolara i ovo je prvi put da Stonesi nisu bili na prvom mjestu što se tiče najuspješnijih američkih turneja.

Cher je dospjela na treće mjesto sa svojom turnejom za koju kaže da joj je zadnja – zaradila je 74 miliona, a prate je Billy Joel i Elton John sa 65 miliona i Dave Matthews Band sa 60 miliona.

Ostali koji su se našli u prvih deset najuspješnijih turneja su Bruce Springsteen & The E Street Band, Aerosmith, Creed, Neil Diamond i The Eagles.

paulmccartney.com rollingstones.com cher.com