{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muzička industrija napada ISP-ove

22.1.2003. u 13:21
0
0
Muzička industrija napada ISP-ove
0
Muzička industrija napada ISP-ove
Predstavnici glavnih muzičkih kuća su saopštili da će tražiti od telekomunikacionih kompanija i ISP-ova da plate autorska prava zbog toga što svojim korisnicima omogućavaju pristup lokacijama za razmjenu muzike. “Smatramo da su Internet provajderi najpogodniji za naplatu prava”, izjavila je Hilari Rouzen, izvršni direktor Udruženja američke muzičke industrije (RIAA), organizacije koja štiti autorska prava izdavača u SAD.
Rouzen nagovještava da bi mogući scenario za naplatu autorskih prava bio da ISP-ovi naplaćuju određenu naknadu onim korisnicima koji koriste servise za razmjenu muzičkih datoteka.

Veliki Internet provajderi odmah su odbacili ove špekulacije. Mario Mariani, podpredsjednik Tiscalija, trećeg po veličini evropskog ISP-a, odbacio je ovu mogućnost uz obrazloženje da je taj postupak tehnički nemoguće sprovesti. Konekcije koje se ostvaruju u mrežama ravnopravno umreženih računara ne mogu se pratiti, a između 30 i 60 posto ukupnog saobraćaja odvija se na ovaj način. "Tehnički je nemoguće kontrolisati ovaj saobraćaj, a samim tim korisnicima je nemoguće ispostavljati račune za te usluge.

Procjenjuje se da će se obrt u muzičkoj industriji smanjiti za još 6% u toku 2003. godine, za šta se najviše okrivljuje Internet piratstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: