BiH
0

Muzička industrija napada ISP-ove

Klix.ba
Predstavnici glavnih muzičkih kuća su saopštili da će tražiti od telekomunikacionih kompanija i ISP-ova da plate autorska prava zbog toga što svojim korisnicima omogućavaju pristup lokacijama za razmjenu muzike. “Smatramo da su Internet provajderi najpogodniji za naplatu prava”, izjavila je <b>Hilari Rouzen</b>, izvršni direktor <b>Udruženja američke muzičke industrije</b> (RIAA), organizacije koja štiti autorska prava izdavača u SAD.

Rouzen nagovještava da bi mogući scenario za naplatu autorskih prava bio da ISP-ovi naplaćuju određenu naknadu onim korisnicima koji koriste servise za razmjenu muzičkih datoteka.

Veliki Internet provajderi odmah su odbacili ove špekulacije. Mario Mariani, podpredsjednik Tiscalija, trećeg po veličini evropskog ISP-a, odbacio je ovu mogućnost uz obrazloženje da je taj postupak tehnički nemoguće sprovesti. Konekcije koje se ostvaruju u mrežama ravnopravno umreženih računara ne mogu se pratiti, a između 30 i 60 posto ukupnog saobraćaja odvija se na ovaj način. "Tehnički je nemoguće kontrolisati ovaj saobraćaj, a samim tim korisnicima je nemoguće ispostavljati račune za te usluge.

Procjenjuje se da će se obrt u muzičkoj industriji smanjiti za još 6% u toku 2003. godine, za šta se najviše okrivljuje Internet piratstvo.