|

Muzej 505. viteške brigade čuva uspomenu na slavnu bužimsku brigadu

Muzej 505. viteške brigade čuva uspomenu na slavnu bužimsku brigadu
1
F
FENA
7.8.2019. u 13:54
14
komentara
1

dijeljenja
Muzej 505. viteške brigade tokom ljetnog perioda bilježi nešto veću posjećenost, a posebno u augustu dok traju Slobodarski dani viteškog grada Bužima. Pored Bužimljana, Muzej najčešće posjećuju službene delegacije i đačke ekskurzije.
U Muzeju se nalaze fotografije svih šehida 505. viteške brigade koji su položili živote u odbrani države BiH, oružje s kojim smo započeli borbu, uniforme koje su koristili, zatim radna soba rahmetli brigadnog generala Izeta Nanića i još dosta ratnih fotografija i eksponata.

“Muzej sobu” u Bužimu, koja je vremenom pretvorena u Muzej 505. viteške brigade, osnovala je ratne 1994. godine Informativna službe 505. viteške bužimske brigade, po naredbi generala Izeta Nanića.

Među izloženim eksponatima, posebno mjesto u Muzeju pripada autentičnoj radnoj sobi generala Izeta Nanića, odjeći i obući, knjigama, predmetima iz svakodnevnog života, kao i mnogim drugim stvarima koje evociraju uspomenu na lik i djelo ovog najznamenitijeg Bužimljanina.

-Uspjeli smo da sačuvamo arhivsku građu i da imamo šta ponuditi našim posjetiocima, da vide ratni put 505-te viteške motorizovane brigade – kazao je voditelj Muzeja Bećo Kovačević.

Pogibijom generala Nanića u augustu 1995. godine i “Spomen soba” je osjetila znatnu transformaciju, tako da to više nije bila samo priča o 505. brigadi i njenom ratnom putu, već i o Izetu Naniću kao personifikaciji te brigade.

“Muzej soba” je od tada dobila dvostruki cilj, a to je sjećanje na dane borbe u odbrambeno‑oslobodilačkom ratu, ali i čuvanje uspomena na slavnog komandanta.

Kovačević ističe, međutim, kako je primjetno da je posjećenost muzeju sve manja.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...