Jedinstveni kompleks na Grdonju
1

Muzej 105. motorizovane brigade svjedoči o herojskoj odbrani Sarajeva

Piše: A. Džaferović
(Foto: Klix.ba)
Muzej 105. motorizovane brigade, koji se nalazi u sarajevskom naselju Grdonj, čuva uspomenu na herojstvo pripadnika brigade tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

U ovom po mnogo čemu jedinstvenom kompleksu na prostoru Sarajeva posjetioci se mogu upoznati sa historijom odbrane grada kroz stalnu izložbu ratne opreme koju su koristili pripadnici 105. motorizovane brigade te mnogih drugih predmeta.

Sarajlije zanima gdje je bio famozni snajper sa Špice

Prema riječima kustosa Muzeja Ermina Kurtovića, posjetioce najviše zanimaju linije Armije RBiH i položaji Vojske Republike Srpske.

"Raspituju se o udaljenosti između dvije suprotstavljene strane, jer je za ovo područje specifično to što su položaji dvije vojske bili tako blizu da su tokom rata mogli ostvariti neometanu komunikaciju. Ljude koji su bili u ratu u Sarajevu zanima gdje je bio famozni snajper sa Špice, tačnije sa Špicaste stijene, jer je ovo mjesto za građane Sarajeva u ratu bilo sinonim za strah od srpskih snajpera i sijača smrti, koji su dejstvovali sa lokacije Male kule i Špicaste stijene", kaže Kurtović za portal Klix.ba.

Iako je Muzej svojevrsni čuvar dijela recentne ratne historije glavnog grada BiH, posjećenost još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, jer dosta ljudi i ne zna za tvrđavu Mala kula.

"Još uvijek nismo uspjeli ostvariti grupne posjete turista, sve su to pojedinačne posjete. U narednom periodu očekujemo malo više razumijevanja i volje za saradnju turističkih organizacija i turističkih vodiča, pa samim tim i veće posjete stranih i domaćih turista", ističe Kurtović.

Stranci, koji dođu u Malu kulu, najviše se interesuju za položaje zaraćenih strana, srpske rovove i njihova snajperska gnijezda, a posebno su impresionirani starim puškarnicama na kuli, sa kojih se pruža neprocjenjiv pogled na grad, a koje su srpski vojnici koristili u ratu kao idealna mjesta za snajperski teror po sarajevskim civilima.

Jedinstveni kompleks na prostoru grada

U Muzeju se nalazi i soba sa spomen-pločom poginulim pripadnicima 105. motorizovane brigade, kao i soba sa imenima dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. U sklopu Muzeja su restoran i ljetna bašta, koji pružaju istinski užitak u potpuno prirodnom ugođaju uz prelijep pogled koji se sa ove tačke pruža na grad Sarajevo.

"Pozvao bih građane Sarajeva i druge ljude koji posjete grad, da iskoriste slobodno vrijeme i pobjegnu od gradske buke na čist zrak, jer je Muzej 105. motorizovane brigade sa svim svojim sadržajima jedinstven kompleks na prostoru grada Sarajeva, a i šire. Naime, prije svega prostor na kojem se nalazi Muzej je neprocjenjivog značaja po mnogo čemu. Prije svega, to je autentična strateška tačka za odbranu grada Sarajeva, odnosno prostor na kojem su se odvijale odlučujuće borbe za odbranu grada Sarajeva, a gdje se ističe strateški značaj tvrđave Mala kula. Zatim, posjetioci će moći da uživaju u jedinstvenom pogledu koji se pruža na grad Sarajevo, a sve to se nalazi na svega 15 minuta vožnje automobilom od centra grada", zaključuje kustos Muzeja.

Do Muzeja se dolazi putem koji vodi za sarajevsko izletište Barice. Otvoren je za posjetioce svakog dana osim ponedjeljka i to u sljedećim terminima: od utorka do petka od 12 do 18 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 18 sati.