Vi pitate, Sarajevo-x.com odgovara
0

Muž umro, država supruzi ne isplaćuje njene pare

Piše: A. Karadža
Redovna čitateljka našeg portala, čiji su podaci poznati redakciji, javila nam se preko rubrike Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara. Njema priča je potresna i željela je, prije svega, iz sebe izbaciti dio gorčine. Njen je muž umro od raka kostiju, a Federacija Bosne i Hercegovine joj još uvijek duguje 13 neisplaćenih invalidnina na ime njenog supruga.

Kako nam je napisala čitateljka, njen suprug je umro u maju 2009. godine, a do tada nije primio nijednu invalidninu I grupe u mjesečnom iznosu od 255,60 KM. Nakon smrti, ona je naslijedila pravo na neisplaćeni iznos za 13 mjeseci.

Poslije smrti, proveden je ostavinski postupak, a naša čitateljka je svu dokumentaciju proslijedila kantonalnom Centru za socijalni rad u Sarajevu, odnosno Službi socijalne zaštite u Novom Sarajevu.

Neisplaćene naknade

S obzirom da nam se čitateljka sa svojim problemom javila u rubrici "Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara", pokušali smo potražiti odgovor u nadležnim ustanovama.

U Službi socijalne zaštite rekli su nam da su oni ovakve slučajeve dokumentovali i proslijedili federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, koji odlučuju o načinu isplate nerealizovanih rješenja za lične invalidnine.

Odgovor smo potražili i u nadležnom ministarstvu, koje nam je odgovor uputilo pismenim putem. U pismu se navodi da je primjenom odredaba Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji sa djecom stvoren dug FBiH za oko 25.000 korisnika, koji posjeduju prava, a isplate naknada niknada nisu izvršene.

Iz Ministarstva su se ogradili tvrdnjom da nisu u stanju isplatiti sve korisnike bez svoje krivnje, jer isplata zavisi isključivo od raspoloživih sredstava koja su osigurana u federalnom budžetu.

Prioritetni kriterij Kako su nam rekli u Ministarstvu, u martu prošle godine na snagu su stupile Izmjene i dopune spomenutog zakona, te su u toku tekuće godine osigurana sredstva prioritetne isplate korisnika po novom Zakonu.

"Svakog mjeseca se dio preostalih preostalih novčanih sredstava do visine 1/12 ukupno osiguranih sredstava usmjerava i prema korisnicima po starom Zakonu. Pri odlučivanju koji korisnik treba primiti naknade, prioritetni kriterij je datum priznavanja prava.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je sačinilo prednacrt Zakona o izmirenju novčanih potraživanja nastalih primjenom Zakona o osnovama socijalne zaštite, kojeg je usvojila Vlada FBiH, ali koji još nije prošao parlamentarnu proceduru.

Tužite nas

Na kraju su iz Ministarstva dobronamjerno savjetovalo da svaki korisnik, koji posjeduje pravomoćno rješenje o priznatim pravima, a nije dobio isplatu naknada za isplatu prava, zaštitu svojih prava može tražiti sudskim putem.

Naša čitateljka navela je da joj je suprug bio oficir Armije BiH, koji je sa dva sina, od kojih je mlađi poginuo, stao u odbranu Sarajeva.

"Pitam se da li se ovako vraća dug braniteljima koji su za državu dali ono najdraže i ono nenadoknadivo", zapitala je naša čitateljka.