BiH
0

Mutabdžija: Nerealno da djeca iz Konjević Polja pohađaju nastavu u Sarajevu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija smatra da nije realno da bošnjački đaci iz Konjević Polja kod Bratunca krenu na nastavu u školu u Sarajevu.

"To nije realno. Roditelji bi morali promijeniti mjesto prebivališta te zatražiti ispisnice iz škola u RS-u. To je proces koji traje i mi ne smatramo da je to dobro rješenje", rekao je Mutabdžija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Pozvao je roditelje djece iz škola u Konjević Polja i Vrbanjaca kod Kotor Varoši da rješavaju sva otvorena pitanja s direktorima škola u tim naseljima te s resornim ministarstvom u RS-u.

"Svako drugo rješenje je gubljenje vremena, a gubitnici su djeca", naveo je.

Kada su u pitanju roditelji djece iz Vrbanjaca, koji su izrazili ogorčenje zbog najava iz Centra za socijalni rad da im se mogu uduzeti djeca zbog zanemarivanja, jer ne idu u školu, Mutabdžija je rekao da nije čitao šta je socijalna radnica iz Kotor Varoši izjavljivala tim povodom.

"Zanemarivanje djece je veoma ozbiljan prekršaj. To je veoma krupno krivično djelo, koje se u pravnom smislu kvalifikuje kao najteža povreda prava djeteta....", naveo je.

Tvrdi da to nije prijetnja, već, vjerovatno, ukazivanje lokalnih centara za socijalni rad koliko je to kompleksna materija i koliko roditelji moraju "ozbiljno shvatiti ulogu roditelja“.

On navodi da Ministarstvo ne prijeti, već pokušava da stimulira i ohrabri.

"Svjesni smo da su roditelji izmanipulirani na terenu i želimo da ih ohrabrimo i kažemo da je jedini pravi put da djeca idu u školu, a o svim otvorenim pitanjima možemo da razgovaramo", naveo je Mutabdžija.

Smatra i da treba istražiti ko to "tuče i prijeti“ nekoj bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja kod Bratunca jer idu u školu, a ostali njihovi vršnjaci ne pohađaju nastavu od 2. septembra.