{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mutabdžija: Nerealno da djeca iz Konjević Polja pohađaju nastavu u Sarajevu

F
28.11.2013. u 15:28
0
8
Mutabdžija: Nerealno da djeca iz Konjević Polja pohađaju nastavu u Sarajevu
0
Mutabdžija: Nerealno da djeca iz Konjević Polja pohađaju nastavu u Sarajevu
Foto: Anadolija
Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija smatra da nije realno da bošnjački đaci iz Konjević Polja kod Bratunca krenu na nastavu u školu u Sarajevu.
"To nije realno. Roditelji bi morali promijeniti mjesto prebivališta te zatražiti ispisnice iz škola u RS-u. To je proces koji traje i mi ne smatramo da je to dobro rješenje", rekao je Mutabdžija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Pozvao je roditelje djece iz škola u Konjević Polja i Vrbanjaca kod Kotor Varoši da rješavaju sva otvorena pitanja s direktorima škola u tim naseljima te s resornim ministarstvom u RS-u.

"Svako drugo rješenje je gubljenje vremena, a gubitnici su djeca", naveo je.

Kada su u pitanju roditelji djece iz Vrbanjaca, koji su izrazili ogorčenje zbog najava iz Centra za socijalni rad da im se mogu uduzeti djeca zbog zanemarivanja, jer ne idu u školu, Mutabdžija je rekao da nije čitao šta je socijalna radnica iz Kotor Varoši izjavljivala tim povodom.

"Zanemarivanje djece je veoma ozbiljan prekršaj. To je veoma krupno krivično djelo, koje se u pravnom smislu kvalifikuje kao najteža povreda prava djeteta....", naveo je.

Tvrdi da to nije prijetnja, već, vjerovatno, ukazivanje lokalnih centara za socijalni rad koliko je to kompleksna materija i koliko roditelji moraju "ozbiljno shvatiti ulogu roditelja“.

On navodi da Ministarstvo ne prijeti, već pokušava da stimulira i ohrabri.

"Svjesni smo da su roditelji izmanipulirani na terenu i želimo da ih ohrabrimo i kažemo da je jedini pravi put da djeca idu u školu, a o svim otvorenim pitanjima možemo da razgovaramo", naveo je Mutabdžija.

Smatra i da treba istražiti ko to "tuče i prijeti“ nekoj bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja kod Bratunca jer idu u školu, a ostali njihovi vršnjaci ne pohađaju nastavu od 2. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: