U bašti Ćorovića kuće
54

Mustafa Šantić oduševio Mostarce Šantićevom Eminom i bosanskim sevdalinkama

G. Š.
Poznati muzičar Mustafa Šantić je čarobnim glasom i muzičkim notama sinoć oživio stihove velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića te sevdahom ispunio baštu Ćorovića kuće u centru Mostara, gdje je veliki pjesnik proveo posljednje dane života.

Šantić je za naš portal kazao kako je posebno emotivan, jer je stanje sevdaha ispunilo baštu gdje je pjesnik proveo posljednje dane života.

Mustafa Šantić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mustafa Šantić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"S obzirom na to da znamo da je prijeratni Mostar bio prijestolnica kulture, drago mi je što se to od večeras počinje ponavljati. Sretan sam što se Mostar budi i što sam dio svega toga", kazao je Šantić za Klix.ba.

Program je počeo izvedbom poznate Šantićeve Emine, što je oduševilo posjetitelje koji su uživali u nesvakidašnjem ambijentu. Potom su se nizale tradicionalne bosanske sevdalinke, što su mnogi nastojali snimiti kako bi podijelili na društvenim mrežama i sačuvali u arhivu lijepog sjećanja, kao i stihove koje je govorila mostarska glumica Maja Burić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Muzička večer pod nazivom "Šantić pjeva Šantićeve stihove" je dio višednevne manifestacije "Maj u bašti Ćorovića kuće", kojom se obilježava mjesec rođenja Alekse Šantića, koji je svojim likom i djelom ostavio neizbrisive tragove u gradu na Neretvi.

Generalni sekretar Prosvjete i pokretač inicijative za ovu manifestaciju Goran Kosanić, koji je ujedno i osnivač Šantićevog festivala djece pjesnika, kaže kako je cilj da ova manifestacija postane tradicija u pjesnikovom gradu.

Goran Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Goran Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Maj je u Mostaru zaista uvijek bio najljepši mjesec u godini, a to je i mjesec koji ima mnogo važnih datuma za grad Mostar i čitavu zemlju, pa i Evropu, a među njima je i dan kad se rodio naš veliki pjesnik Aleksa Šantić", kaže Kosanić za Klix.ba.

Dodaje kako je to mjesec kad oživljava priroda pa je cilj oživjeti i kulturnu scenu koja je mnogim građanima nedostajala usljed stanja uzrokovanog pojavom koronavirusa.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Bašta u Ćorovića kući je jedna od najljepših u gradu i omogućava nam da se programski sadržaji održe u skladu s epidemiološkim mjerama, što nam je veoma važno, a uz to zaista daje poseban ugođaj", kaže Kosanić.

Naglašava kako je cilj ove manifestacije oživjeti sjećanja na lik i djelo velikog pjesnika Alekse Šantića, kojem je manifestacija i posvećena, ali i afirmirati mlade ljude.

"Pružili smo šansu mladim umjetnicima da se predstave na ovom festivalu, a šlag na tortu je 27. maja, na dan kada je rođen Aleksa Šantić, jer će se tada održati finale osmog Šantićevog festivala djece pjesnika, kad će manifestacija biti i zatvorena", pojasnio je Kosanić.

Manifestacija se održava u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar u saradnji s Muzejom Hercegovine Mostar, čijom postavkom izložbe Aleksa Šantić je 5. maja i otvorena te je u galeriji Čorovića kuće tokom programskih aktivnosti svi slobodno mogu posjetiti i upoznati se o životu velikog pjesnika.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Bašta Ćorovića kuće, pored svoje ljepote, ima posebnu simboliku, jer je Aleksa Šantić posljednju godinu svoga života živio u Ćorovića kući kod svoje sestre Perse i zeta Svetozara, a posljednje dane života proveo je gledajući kroz prozor u tu baštu.

Aleksa Šantić rođen je 27. maja 1868. godine, a preminuo je 2. februara 1924. godine od tada neizlječive bolesti tuberkuloze, a sahranjen je na pravoslavnom groblju Bjelušine.

Mostar i danas pamti i prepričava njegovu sahranu, jer se takva prije ni poslije nije dogodila u gradu na Neretvi. Slile su se rijeke ljudi koji su ga poštovali, a s munara mostarskih džamija su se oglasili mujezini, kao i zvona s katoličkih i pravoslavnih crkvi.