Nova izvršna vlast
465

Mustafa Ružnić novi premijer USK, imenovani i ministri

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon što je Skupština Unsko-sanskog kantona danas smijenila Vladu Huseina Rošića (SDA), imenovan je novi premijer USK Mustafa Ružnić (A-SDA).

Podršku imenovanju Ružnića (sadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Cazin) za premijera dalo je 17 skupštinskih zastupnika iz A-SDA, SDP-a, DF-a, Nezavisnog boka i DNZ-a. Nakon toga, predloženi su novi ministri u Vladi koju će Ružnić predvoditi.

"Ova današnja sjednica je pokazatelj koalicijskog kapaciteta koja će biti nosilac promjena koje građani Unsko-sanskog kantona očekuju u narednom periodu. Ja vam mogu obećati kao budući premijer ove Vlade da ćemo do nove skupštinske većine i nove Vlade iskoristiti svaki minut svog mandata da radimo isključivo u interesu građana USK", rekao je Ružnić u svom obraćanju skupštinskim poslanicima.

Damir Omerdić, novi je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Damir Redžić, ministar pravosuđa i uprave, Amel Kamenčić, ministar privrede, Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša, Jasmin Karabegović, ministar unutrašnjih poslova, Sandi Salkić, ministar za pitanja boraca i RVI, Almir Mašinović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Zlatka Šepić, ministrica finansija, i Hazim Kapić, ministar zdravstva, ostali su na svojim funkcijama iz prošlog saziva Vlade.

Podsjećamo, današnja sjednica Skupštine USK započela je usvajanjem dnevnog reda, nakon čega je, na Prijedlog Kluba Bošnjaka, dužnosti razriješen dosadašnji predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA). Potom je imenovan novi predsjedavajući Skupštine Rasim Pajić (A-SDA) koji je nastavio voditi sjednicu.

Skupštinski zastupnici iz nove većine potom su usvojili Prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi USK, a nakon toga i odluku o razrješenju sa funkcije premijera i ministara u Vladi USK.

Time su Husein Rošić i svi ministri u trenutnom sazivu Vlade smijenjeni sa dužnosti. Mustafa Ružnić kao novoimenovani premijer, treći je mandatar Vlade USK koji je dobio podršku aktuelnog saziva Skupštine USK, nakon Izudina Saračevića (SDA) i Huseina Rošića (SDA).

Današnjim dešavanjima, Unsko-sanski kanton je postao prva političko-administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini na koju su netom održani izbori ostavili direktnu posljedicu. Vladu Huseina Rošića, nakon nekoliko ranijih pokušaja, opozicija je konačno uspjela srušiti i imenovati novog premijera.

Učinjeno je to, što je donekle presedan na ovdašnjoj političkoj sceni, dvadesetak dana prije objavljivanja konačnih rezultata nedavno održanih Općih izbora u BiH i uz podršku i dalje aktuelnih skupštinskih zastupnika. Ipak, formiranjem nove većine u aktuelnom skupštinskom sazivu naziru se obrisi i buduće većine u novom sazivu Skupštine USK koju bi mogla predvoditi A-SDA.