Kriza pod kontrolom
267

Mustafa Ružnić: Migranti su promijenili putanju jer je ruta preko BiH poskupila

E. M.
Mustafa Ružnić
Mustafa Ružnić
Otvorenjem i stavljanjem u funkciju kampa Lipa na ulicama gradova Unsko-sanskog kantona sve je manje migranata i stanje je zadovoljavajuće, kazao je za Klix.ba premijer USK Mustafa Ružnić.

U oktobru 2018. godine samo na ulicama Bihaća bilo je 9.500 migranata, a samo godinu dana poslije ta brojka je došla do 49.000 osoba koje su rutom preko Bihaća tražili put do Evropske unije. Od aprila 2018. do novembra 2021. godine u USK je stiglo oko 130.000 migranata.

Svi parkovi, haustori, plaže na Uni, bili su zauzeti migrantima. Ružnić je u razgovoru za Klix.ba kazao da su se okrenuli prema zahtjevima iz Brisela te počeli rješavati problem migrantske krize u USK.

"Zatvorili smo divlje kampove, privremene kampove u privatnim prihvatnim centrima zbog slijevanja novca u privatne džepove, dali smo lokaciji za migrantski kamp van naseljenog mjesta, a zatvaranjem kampova Dom penzionera, Krajina Metal, Vučjak, Trnovi, Sedra, Bira, smanjili smo žarišta u gradovima", kazao je Ružnić.

Kako bi se spriječio njihov dolazak u grad i osigurao boravak u kampovima s privatnim centrima, migrantima su zabranili korištenje javnog prijevoza, kako s ciljem zaštite učenika i građana, tako i s ciljem otežavanja putovanja po kantonu.

"Mjere zatvaranja nekih kampova, kao i divljih kampova te izmještanja migranata van naselja, poskupila je ruta na području USK, otežani su im uvjeti i smanjen je priliv u naš kanton. Otvorenjem Lipe sve je lakše i jednostavnije postalo. Svi migranti se izmještaju u Lipu i Boriće i stanje je povoljnije", dodao je Ružnić.

Bihać i drugi gradovi u Unsko-sanskom kantonu danas puno lakše preživljavaju. Miral od 1.300 migranata u martu 2021. sada ima 380 osoba, ali je i on pred gašenjem.

"Aktivnosti Civilne zaštite, policije, operativne grupe, Gradske uprave i svih ostalih je dalo rezultate. Migranti su pomjerili rutu. Linija koja je bila istočna granica BiH pomjerila se prema Mađarskoj i to je ono što se sada dešava, da imaju udar s gornje strane, da imaju problem Poljske...", pojasnio je naš sagovornik.

Na pitanje šta se očekuje na proljeće 2022. godine Ružnić je kazao da još nije poznato šta će biti s obzirom da se očekuje priliv migranata iz Sirije i Afganistana, ali da moraju svi biti spremni i imati rješenje. Upravo koordinacija nadležnih institucija sa Gradom Bihać, dugim gradovima i općinama i Unsko-sanskim kantonom dala je rezultate.

"Koordinacija je došla do izražaja u 2021. godini. U momentu kad smo u USK rekli da je dosta, sjećate se decembra 2020. i januara 2021. godine kada smo stali ispred građana i rekli da nećemo migrante ni u Biri ni nigdje, tada se počelo raditi na koordinaciji Ministarstva sigurnosti, USK i službi unutar Ministarstva sigurnosti, granične policije, Službe za rad sa strancima i Ministarstva koje prati Oružane snage. Sve to rezultira i većom zaštitom istočne granice. Doći će do pojačanih kontrola granične policije što će rezultirati smanjenim pravcima i ulascima migranata", zaključio je Ružnić.