Godišnjica smrti
112

Mustafa Hajrulahović Talijan - patriota i heroj koji nikada neće biti zaboravljen

Klix.ba
Mustafa Hajrulahović Talijan, bh. ratni komandant i heroj odbrane, preminuo je na današnji dan prije 22 godine, ali sjećanje na njega nije izblijedilo. Bar među rodbinom i prijateljima, ali i onima koji se rame uz rame s njim branili Sarajevo i BiH.

Talijan je bio član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH, ali prije svega ratni strateg koji je u najteže vrijeme bio svjestan zla koje se sprema Bosni i Hercegovini.

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.

Hajrulahović je rođen 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Komandant odreda pa zatim i diviziona postao je kao najbolji među diverzantima. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postao je kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio sa porodicom. Ratovi koje je povela Jugoslavenska narodna armija definitivno su ga okrenuli od toga poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.

Među braniocima Sarajeva i domovine važi kao istinska legenda koja je u tenama i majici kratkih rukava organizovala patriote da se suprotstave agresoru. Zbog ogromne ljubavi prema domovinu nikada nije štedio sebe.