Bajram-namaz u Sarajevu
1.4k

Muslimani u Begovoj džamiji Ramazanski bajram dočekali uz mjere samozaštite

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Klanjanjem bajram-namaza širom Bosne i Hercegovine nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih praznika u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mubarek mjeseca ramazana. Centralni bajram-namaz klanjan je u sarajevskoj Begovoj džamiji.

Bajram-namaz je klanjan u Sarajevu u 5:52 sati te uz male vremenske razlike i u ostalim gradovima u našoj zemlji. Ipak, centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji ove godine je obilježena uz posebne mjere zbog pandemije koronavirusa, pošasti koja je zahvatila našu planetu. Muslimani širom svijeta navikli su obilježavati Ramazanski bajram okupljanjem u džamijama, što ove godine u mnogim zemljama nije moguće.

Dok su tokom ramazana mnoge džamije bile zatvorene, vjernici su molitve obavljali u svojim kućama. Džamije u našoj zemlji odnedavno su počele otvarati svoja vrata vjernicima, ali uz mnoštvo pravila koja podrazumijevaju fizičku distancu, uzimanje abdesta kod kuće, nošenje vlastite serdžade...

Tako je bilo i jutros u džamijama širom BiH. Prema instrukcijama reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajram-namaz klanjan je uz poštivanje svih mjera samozaštite. U džamijama koje su bile popunjene, vjernici su bajramsku molitvu obavili u prostoru oko džamija. Prilikom klanjanja, vjernici su se suzdržavali od fizičkog kontakta, a bajram-namazu uglavnom nisu prisustvovali oni koji pripadaju rizičnoj skupini stanovništva.

Kako je ovog Ramazanskog bajrama sve drugačije svjedočili su i prizori ispred džamija nakon klanjanja bajram-namaza. Tradicionalno zadržavanje i čestitanje ispred džamija nije izgledalo kao ranijih godina. Iako se pojedinci nisu mogli suzdržati od rukovanja i zagrljaja, ipak su drugi vodili računa o održavanju fizičke distance.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine neće biti održan ni tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.

Na sreću, pandemija nije odnijela bajramsku radost u domovima širom svijeta. Vjernici će ovaj dan provesti u krugu porodice i svojih najbližih. Podsjećamo kako se sutra obilježava i Dan šehida kada se obilaze šehidska mezarja.

Uz poruku "čuvaj sebe i druge" koja je proteklih mjeseci obišla cijeli svijet, redakcija portala Klix.ba svim vjernicima muslimanima čestita Ramazanski bajram u želji da ovaj blagdan provedu u miru, zdravlju i porodičnoj sreći. Bajram šerif mubarek olsun!