Trodnevni blagdan
1.5k

Muslimani širom BiH s radošću dočekali Ramazanski bajram: Džamije pune vjernika na bajram-namazu

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U džamijama širom Bosne i Hercegovine bajram-namazom označen je početak trodnevnog blagdana Ramazanskog bajrama.

Vjernici su bajramskom svečanošću u najljepšoj odjeći i sa svojim komšijama dočekali jedan od dva najveća islamska blagdana.

Tradicionalni bajramski program počeo je prije pet sati ujutro u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a bajramsku hutbu održao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Džamija je bila puna vjerika svih uzrasta, baš kao i njen harem i okolne ulice.

Reis Kavazović je u bajramskoj hutbi podsjetio na značaj istine te istakao da živimo u vremenu u kojem se istina ne voli, ali i ne traži.

"Živimo u svijetu u kojem se laž smatra vrlinom i sredstvom probitka, a istina znak slabosti. Svijet koji znamo izložen je bespoštednoj borbi za moć", rekao je, između ostalog, Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u hutbi se također osvrnuo na značaj činjenja dobra, zajedništva, morala, pokajanja, praštanja, strpljivosti te na značaj borbe protiv zla u sebi.

Nakon klanjanja namaza uslijedilo je čestitanje i polazak kućama kako bi se radost Bajrama podijelila sa svojim najdražima, a najmlađi su se, kao i uvijek, obradovali bajram-bankama.

Bajram-namaz u Sultan Ahmedovoj džamiju u Zenici

Centralna svečanost povodom ramazanskog bajrama za područje Medžlisa islamske zajednice Zenica održana je u Sultan Ahmedovoj džamiju u Zenici kojoj je prisustvovalo više stotina vjernika. Program je počeo klanjanjem sabah-namaza te je nastavljen vjerskim programom do klanjanja bajram-namaza kojeg je predvodio zenički muftija Ejub ef. Dautović, koji je potom održao i bajramsku hutbu.

U svom obraćanju vjernicima koji su okupirali i glavni trg u Zenici, Dautović je na početku uputio dovu Allahu da vjernicima prihvati sva dobra djela koja su učinili tokom ramazana.

"Ništa na ovom svijetu ne može biti bolje nego razmišljati o Gospodaru, plemenitom Stvoritelju te činiti dobra djela. To su putevi koji vode muslimana kvalitetnijem i boljem životu. Cilj posta je da kod vjernika razvije najplementije osobe, da ga sačuva od iskušenja i da bude siguran s onima s kojima živi na ovom svijetu. Bajramski dani su dani solidarnosti, darežljivosti, dobročinstva i međusobnog praštanja", kazao je Dautović.

Druženje vjernika nastavljeno je u obližnjoj čaršiji uz kafu i ugodan razgovor. U Zenici će drugog dana Bajrama biti obilježen Dan šehida.

Bajram-namaz u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli

Brojni vjernici jutros su ispunili i džamije širom Tuzlanskog kantona, a tako je bilo i u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli u kojoj je upriličena centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je vjernike pozvao da se s mnogo dužnog poštovanja na Bajram ophode prema starijima, a pokažu ljepotu samilosti prema mlađima.

"Toj velikodušnosti nas je pozivao Muhammed a.s. U dobroti prema starijima navodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe je naša dalekovidnost. U danima naše najveće radosti nećemo zaboraviti ni one koji su u nevolji i kojima naša blagonaklonost može biti veliko olakšanje i utjeha", poručio je ef. Fazlović.

Podsjetio je da veličina radosti u ovom bajramskom danu potiče iz blagodati koje je Allah milostivi obilato udijelio u mubarek danima i noćima proteklog ramazanskog mjeseca. Ef. Fazlović je potcrtao da se namazom i postom pouzdano popravlja i oplemenjuje svaka dimenzija ljudske ličnosti, zato, bez sumnje, najveća nagrada i zadovoljstvo danas pripadaju onima koji su postili.

"Svi koji su istrajavali na ramazanskom putu zaslužni su za preporod našeg zajedničkog duhovnog stanja, uključujući i nas sve koji jutros sudjelujemo u našim ibadetima. Želimo da tu dobrobit osjete svi ljudi. Stoga se Allahu uzvišenom zahvalimo na uputi koju smo u proteklom mjesecu slijedili i na blagodatima kojima nas je opskrbio. Neka naša zahvalnost bude riječima i djelima, neka bude srcem", rekao je ef. Fazlović.

I ostale tuzlanske džamije jutros su ispunili brojni vjernici, a ekipa portala Klix.ba posjetila je Turalibegovu džamiju.

Bajram-namaz u Mostaru klanjan u 22 džemata i 41 džamiji

Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza na područuju Medžlisa Islamske zajednice Mostar održana je na musali džemata Zalik u SRUC "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru. Osim ovog mjesta, na područuju mostarskog medžlisa, vjernici su klanjali bajram namaz u 22 džemata i ispunili 41 džamiju.

Namaz pored džamije Bosanski mudžahidi predvodio mostarski muftija Salem ef. Dedović, a prisustvovalo je više od hiljadu vjernika. Muftija je vjernicima kazivao o vrijednostima ramazana koji je iza nas, a između ostalog poručio da je duh našeg naroda opstao, stasao i opstaće u čuvanju, njegovanju i prenošenju naših tradicionalnih vrijednosti.

Podsjetio je na historijski kontinuitet očuvanja bošnjačkog bića na prostorima Hercegovine posebno u Mostaru kao njenom središtu.

"Ne može se živjeti od sjećanja, od prošlosti, od stare slave i truda predaka, ma kako na njih bili ponosni. Zdravom rastu sjemena koje se ugrađuje u vrijednosti našeg kolektivnog identiteta nisu od koristi nedobronamjerne i vrlo često otrovne, a prazne i ničim vrednovane riječi, koje se u eter šalju putem društvenih mreža, a kojima se dovode u pitanje stubovi našeg identiteta. U tome nema nikakvog dobra, već očite štete. Odgađanje problema neće ga riješiti, kažu mudri ljudi. Bez naše posvećenosti zajednici, truda i odricanja, neće biti napretka", poručio je muftija Dedović.

Davno je mudro rečeno da traženje krivca u drugima samo predstavlja izgovor da se ne bavite sobom i svojim problemima, podsjetio je muftija te na kraju je pozvao sve vjernike da budu graditelji, a ne ometači islamske zajednice.

Miris Bajrama i zajednička dova s obala Drine

Prvi je dan Ramazanskog bajrama jutro na obalama Drine učinio posebnim. Rijeke vjernika i kolone vozila kretale su se prema gradskim džamijama, Kajseriji na desnoj i Sinan-begovoj džamiji na lijevoj obali Drine. Miris Bajrama ispunio je mostove, sokake i ulice grada na Drini. Na stotine vjernika klanjalo je bajram-namaz u džamiji Kajseriji u Goraždu gdje je organizirana centralna bajramska svečanost koju je predvodio muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

Čestitajući Bajram svim vjernicima islamske vjeroispovjesti poručio je da u zajedništvu svoje porodice i zajednice upotpune ove odabrane dane i ojačaju vjeru i nadu u bolje sutra.

"Bolje je da budemo zajedno nego radimo za jedno, šta god to jedno bilo. Naš zajednički napor da se okupimo, da budemo skupa, da zajedno razmišljamo o procesima kroz koje prolazimo planovima koje imamo i njihova realizacija u zajednici uvijek daje rezultat bolji nego kad pojedinačno pokušavamo sami napraviti bilo šta od toga", dio je bajramske poruke koju je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić uputio vjernicima.

Bajram-namaz klanjan je u 64 džamije i mesdžida na području Muftijstva goraždanskog što je najveći broj mjesta na kojima je klanjan bajram-namaz do sada na ovom području i s kojih su upućene zajedničke dove i molitve.

Bajram-namaz u Krajini

Brojni vjernici ispunili su džamije u svih osam općina Unsko-sanskog kantona na prvi dan Ramazanskog bajrama.

Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza održana je u prepunoj Gradskoj džamiji u Bihaću, a bajram-namaz predvodio je muftija bihaćki Hasan ef. Makić. On je u hutbi govorio o vrijednostima ramazana, posta i dobrih djela, kao i radostima Bajrama, naročito za one koji su uspješno ispostili mjesec ramazan.

U Cazinu je centralna svečanost održana u Gradskoj džamiji, a bajram-namaz i hutbu vjernicima predvodio je Smajo ef. Šabić, imam džamije. U Ključu je u Gradskoj džamiji bajram-namaz klanjao i hutbu održao Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa IZ Ključ.

U Bužimu je bajram-namaz klanjan u svih 20 džamija Medžlisa Islamske zajednice Bužim, a centralna svečanost održana je u Gradskoj džamiji Bužim, u kojoj je bajram-namaz predvodio i bajramsku poruku prenio Senad ef. Aljić.

Bajram-namaz klanjao se i u svim džematima i džamijama Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Bosanskog Petrovca.

Banjalučka Ferhadija tijesna da primi sve vjernike

Kao i većini gradova u BiH, i u banjalučkoj Ferhat-pašinoj džamiji jutros je klanjan bajram-namaz i ozvaničen početak Ramazanskog bajrama. Ferhadija je bila tijesna da primi sve vjernike koji su osim iz Banje Luke, specijalno za ovu priliku, stigli i iz regiona i svijeta gdje su raseljeni.

Muftija banjalučki Osman Kozlić rekao je da je ramazan protekao u najboljem redu te da su se vjerske aktivnosti odvijale po planu i programu.

"Post je jedna vrsta detoksikacije našeg organizma od nečistih tvari, toksina i otrova, to je prva dimenzija posta. Druga, koja je i važnija, jeste ona u kojoj čistimo svoju dušu od grijeha i propusta, ali morat ćemo sačekati da vidimo da li smo ispunili zadaću, ako bude dobrih rezultata, to znači da smo na pravi način postili. Ja se nadam da ćemo i u narednom periodu, u budućnosti, imati više lijepih trenutaka, više radosti kao što je ovaj današnji dan", istakao je Kozlić.

I za Dževada Suljića iz Banja Luke ramazan nije ništa drugo do prilika da se čovjek prvo kroz post odrekne svih grijeha, kako tjelesnih tako i duševnih, a da onda u miru i spokoju praznik dočeka sa najmilijima.

"Bajram šerif mubarek olsun, sretan Bajram svim mojim prijateljima, a bilo nas je jutros ovdje u Ferhadiji bogami dosta, drago mi je zbog toga, odosmo sada do mezarja malo, pa kući sa svojima proslaviti kako dolikuje", rekao nam je Dževad.

Ramazanski bajram traje tri dana, a posjeta rodbini i prijateljima je sastavni dio proslave i u Banjoj Luci.

Ramazanski bajram dočekuje se nakon ramazana, mjeseca posta i svojevrsnog duhovnog putovanja koje podrazumijeva bijeg od nemara i nepokornosti, budnost srca, zdravlje uma i smirenost duše.