Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram

S
Sarajevo-x.com
8.12.2008. u 06:02
0
0
Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram
0
Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram
Muslimani danas obilježavaju hadžijski Kurban-bajram i taj se blagdan slavi četiri dana.
Centralna bajramska svečanost će se održati u ponedjeljak, 8. decembra 2008. u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji. Kako javlja Mina Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati zamjenik reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet ef. Spahić. Bajram namaz je u 07.47. Nakon sabah namaza (06.35) bajramski program će početi u 07. 00 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 09.30 do 11.30.

Kurban-bajram "pada" dva mjeseca i 10 dana poslije Ramazanskog bajrama. Blagdan se zove Kurban-bajram zato što se na ovaj dan prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu kroz približavanje ljudima. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja hodočašće Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane, ukoliko oni mogu finansirati troškove hadža, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice. Hadž se ne smatra samo ispunjavanjem Božije zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Allahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

Svim građanima BiH pripadnicima islamske vjeroispovijesti ekipa našeg portala želi Bajram šerif mubarek olsun.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: