Testirana cijela porodica
152

Muškarac zaražen koronavirusom u Gradačac je stigao iz Finske, bio je u izolaciji

A. K.
Gradačac (Foto: D. Z./Klix.ba)
Gradačac (Foto: D. Z./Klix.ba)
Novi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je na prostoru Tuzlanskog kantona, a kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić za Klix.ba je potvrdila da je riječ o muškoj osobi koja je prije nekoliko dana u Gradačac stigla iz Finske. Važno je reći da je ova osoba po povratku u BiH odmah otišla u samoizolaciju.
Kao što smo već objavili, u toku protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli 41 osoba je testirana na koronavirus, a pozitivan nalaz na prisustvo SARS-CoV-2 potvrđen je kod osobe iz Gradačca.



Ovim je nakon 30 dana "mirovanja" otkriven novi slučaj zaraze koronavirusom. Ujedno, ovo je i prvi slučaj infekcije u Gradačcu od početka epidemije u Tuzlanskom kantonu.

"Ovdje je riječ o uvezenom slučaju. Riječ je o osobi muškog spola koja je izvjestan vremenski period boravila van države, na području Sjeverne Evrope, tačnije u Finskoj, i po povratku u BiH prije pet dana mu je izrečena mjera kućne izolacije koju je poštovao. U tom periodu došlo je do pojave simptoma, odnosno povišene tjelesne temperature i nakon testiranja je utvrđena zaraza koronavirusom", kazala je Čolić.

Prema njenim riječima, zaraženi muškarac će i dalje boraviti u kućnoj izolaciji, a ukoliko bi došlo do pogoršanja kliničke slike bit će postupano po ranije utvrđenim procedurama.

Ministrica Čolić je kazala da je u Gradačcu sada formiran novi klaster u kojem se još uvijek nalazi jedna zaražena osoba.



Resorna ministrica je navela da su također na koronavirus testirani i članovi porodice zaraženog muškarca, a rezultati analiza koje se vrše u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli se još uvijek čekaju.

Ona je podsjetila da su nadležni u Tuzlanskom kantonu u proteklom periodu upozoravali na mogućnost pojave uvezenih slučajeva.

"Ovo je situacija koju smo očekivali, s obzirom na to da Tuzlanski kanton ne može vršiti kontrolu ko sve ulazi u BiH", istaknula je Čolić i naglasila da se masovnije testiranje građana u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH nastavlja.

U Tuzlanskom kantonu od 27. marta do danas ukupno je registrovano 85 osoba koje su pozitivne na SARS-CoV-2. Dosad se uspješno oporavilo njih 82, a dvije starije žene su preminule.