BiH
183

Muškarac u Bosanskom Šamcu iz čamca pucao po plutajućim minama

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području opštine Bosanski Šamac, u rijekama su uočene protivpješadijske mine PMA 3 i PMA 2, inače izrađene od plastike, kako plutaju po površini. Informacije o uočenim minama proslijedio je koordinator za deminiranje opštine Bosanski Šamac, a na osnovu dojava građana, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Esad Aletić, šef Ureda Centra za uklanjanje mina BiH (BM MAC) sa sjedištem u Brčkom. 

"Evidentirano je i da je jedna osoba iz svog čamca puškom pucala po minama čime je izložio opasnosti ne samo sebe već i širu okolinu. Brzom akcijom članova tima spriječen je u takvim aktivnostima koje mogu izazvati nesreće nesagledivih posljedica", naveo je Aletić. 

Šef Ureda Centra za uklanjanje mina BiH naglasio je kako se Bosna na području opštine Bosanski Šamac povlači u korito te da se tek u narednim danima očekuju intenzivniji problemi sa minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima (NUS). 

U toku dana pojavila se i informacija o tome kako je jedan od bagera angažiranih na raščišćavanju u Bosanskom Šamcu naletio na minu što je Aletić demantirao. 

"Pojavljuju se razne vrste dezinformacija i to je veoma opasno. Potrebno je građanima ukazati na problem tamo gdje postoji, a ne širiti neosnovanu paniku što neki pojedinci i grupe čime iz posve drugih namjera", naveo je Aletić.