Dosad šest oboljelih
31

Muškarac iz Čelića zaražen virusom Zapadnog Nila, hospitaliziran u tuzlanskoj bolnici

Piše: A. K.
UKC Tuzla
UKC Tuzla
U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dosad je medicinski tretirano šest osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila, od kojih se jedan pacijent i dalje nalazi na bolničkom liječenju.

Dvije osobe su iz Tuzlanskog kantona, dok su četiri u tuzlansku bolnicu stigle s područja Posavine, potvrđeno je za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

"U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nalazi se jedan pacijent kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila", rekao je za Klix.ba epidemiolog iz Zavoda za javno zdravsto TK Blaško Topalović.

Kako saznajemo, pacijent koji je trenutno hospitaliziran u tuzlanskoj bolnici dolazi s podrčja Čelića, a ljekarsku pomoć zatražio je početkom sedmice.

Virus Zapdnog Nila na čovjeka se prenosi ubodom zaraženog komarca, a kod skoro 80 posto zaraženih javljaju se blagi, ili skoro nikakvi simptomi.

"Kod 20 posto zaraženih bolest se može manifestirati sa simptomima koji su slični gripi, odnosno uz slabost, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, povišenoj tjelesnoj temperaturi... Kod starijih osoba, posebno ako su hronični bolesnici, s dijagnosticiranim dijabetesom ili bolestima imunološkog sistema, može se desiti i teža forma virusa Zapadnog Nila, a koja ide i sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema. U konačnici, odnosno u najtežim slučajevima može doći do dezorijentacije, paralize, kome i eventualno smrti", rekao je Topalović za Klix.ba.

I kod virusa Zapadnog Nila moguće je poduzeti mjere prevencije, a Topalović kaže da je prije svega potrebno izbjegavati boravak u prirodi u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, odnosno u jutarnjim satima i periodu sumraka.

"Ukoliko se boravi u prirodi potrebno je nositi odjeću dugih rukava i nogavica. Također, ne smijemo dopustiti da nam dvorišta zarastu jer to olakšava razmnožavanje komaraca. Svako uklanjanje starih kanti, guma i posuda u kojima se dugo zadržava voda dobro će doći. Također, možemo sprovesti i jednu od mehaničkih mjera, odnosno stavljanje zaštitnih mreža na prozore, kako bismo onemogućili ulazak komarcima u domove", savjetuje Topalović.

Prevencija se može sprovesti i nanošenjem zaštitnih krema na kožu koje odbijaju komarce.