BiH
0

Musić: Zeljkoviću se od radnika priviđaju "crvene vještice"

FENA
Fikret Musić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fikret Musić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fikret Musić, predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine smatra kako su, u pravilu, radnici koji traže svoja prava na ovaj ili onaj način, razgovorima ili štrajkom, uvijek upravu.

Upitan da prokomentira jučerašnje proteste protestnih radnika kao i ostavku resornog ministra Damira Marjanovića, Musić kaže kao su "vlasti uvijek te koje trebaju pokretati i voditi razgovor kako bi se iznašlo rješenje".

"Ostavka ministra Marjanovića nije previše začudila. On je nesumnjivo izniman naučnik, ali ministarska pozicija je prije svega menadžerska i zahtjevna, čak i kad većina ne ovisi od opskurnih likova kakvi sjede u skupštinskim klupama", kaže Fikret Musić.

Musić se u izjavi za Fenu osvrnuo i na optužbe da su ove, ali i proteste GRAS-a, dirigirali ljudi iz ove stranke, što je u jučerašnjem istupu manje-više otvoreno iznio premijer Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković.

"Kantonalni premijer kao krunski dokaz nudi činjenicu da se tokom štrajka intonirala Internacionala, te da su se pojedinci štrajkačima obraćali sa "drugarice i drugovi". Stav SDP-a, ponavljam, jeste da podržava radnike u ostvarivanju njihovih socijalnih prava, ali mi sa organizacijom štrajka nemamo nikakve veze. Premijeru Zeljkoviću bi, da otkloni paranoju koja ga očito progoni, trebalo održati čas historije. Internacionala je, što joj i samo ime kaže, međunarodna himna radnika, obespravljene klase, a ne stranački poklič. Uostalom, u Vladi u kojoj je on premijer i u skupštinskoj većini koja još uvijek podržava ovu vladu, sjede ministri i zastupnici iz barem dvije deklarirane socijaldemokratske opcije, i oni bi trebali Zeljkovića upozoriti da svojim istupima, strašenjem izraubovanog naroda i radnika "crvenim vješticama" na najgrublji način politizira pitanje budžeta, njegove raspodjele i, povrh svega, sprovođenje zakona. A tu definitivno nema mjesta za nacionalističke verbalne bombe", kazao je predsjednik KO SDP BiH Fikret Musić.