BiH
0

Mušić: Za novčanu pomoć održivom povratku 9.400 aplikacija

FENA
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić potpisali su danas u Sarajevu Sorazum o implementaciji Programa održivosti povratka.

Radi se o sporazumu koji se odnosi na suradnju KS-a i Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice u oblasti održivog povratka u ovoj godini. Resorni federalni ministar Mušić je na pres-konferenciji, upriličenoj tim povodom, precizirao da će taj sporazum biti realiziran na osnovu aplikacija koje su od 22. februara do 23. aprila pristigle na javni poziv za projekt održivog povratka na području BiH koji je raspisalo federalno resorno ministarstvo. U tom periodu pristiglo je oko 9.400 aplikacija koje su po strukturi vrlo raznolike, a za realizaciju svih projekata potrebno je više od 100 miliona KM.

Međutim, sličan javni poziv raspisala je i Vlada RS-a i moguće je da se neki aplikanti pojavljuju u oba javna poziva. Kod njih je prispjelo oko 3.400 aplikacija. Zbog toga će, ističe ministar Mušić, baze podataka biti objedinjene kako bi se izbjegla dupliranja.

"Sredstva kojima mi raspolažemo nisu dovoljna da bi bili zadovoljeni svi zahtjevi pristigli po javnom pozivu. Međutim, moramo tražiti odgovor kako to pitanje riješiti i na terenu postići efekt", kazao je Mušić.

Danas potpisani sporazum je okvirni. Ekipe će na terenu utvrditi stvareno stanje i potrebe, a priorotet po osnovu ovog sporazuma imat će povratnici u Kanton Sarajevo ili iz njega evidentirani u bazi podataka. Nije poznato koliko će biti izdvojeno za realizaciju sporazuma, ali se zna da će oba potpisnika uložiti istu sumu novca.

Resorna ministrica u Vladi KS-a istaknula je da je za potrebe održivog povratka Vlada KS-a za ovu godinu planirala 900.000 KM, ali i dodala da je dio tog novca već utrošen. Današnji potpisnici vjeruju da će u narednom periodu biti riješen značajan broj aplikacija, a u skladu s raspoloživim iznosima.

Mušić je današnji sporazum okarakterizirao kao nastavak kvalitetne suradnje dva ministarstva u oblasti povratka. U okviru te suradnje dosad je započet projekt elektrifikacije u mjestu Strgačina u općini Rudo, a potpisan je i ugovor o udruživanju novca za finansiranje obnove stambenih objekata u istočnoj Bosni.

Vezani članci