{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mušić: Ponašanje zastupnika SBB-a nije zabilježeno u 20 godina rada ovog Doma

F
23.11.2017. u 20:05
43
45
Mušić: Ponašanje zastupnika SBB-a nije zabilježeno u 20 godina rada ovog Doma
43
Mušić: Ponašanje zastupnika SBB-a nije zabilježeno u 20 godina rada ovog Doma
Edin Mušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog brojnih izjava i reakcija koje su nastale tokom i nakon 22. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića stiglo je saopćenje.
"Prije svega, kao i sve dosadašnje sjednice, uz konsultacije rukovodstva i Kolegija zakazana je i 22. vanredna sjednica ovoga doma s osam važnih zakona na dnevnom redu. Kao što je poznato, parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, pa tako i u Predstavničkom domu čine SDA, SBB i HDZBiH što čini 57 od ukupnih 98 zastupnika. Reformska opredjeljenost federalnog Parlamenta je bila neupitna u njegovom dosadašnjem radu, posebno kod razmatranja ključnih zakona čiji je predlagač Vlada Federacije BiH, a jedan od tih zakona je i Zakon o PIO/MIO", ističe predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH.

Bitno je naglasiti, dodaje Mušić, da je u trenutku glasanja o ovom Zakonu, u sali bilo prisutno 54 zastupnika parlamentarne većine što je bilo dovoljno za njegovo izglasavanje. Od 29 zastupnika u Klubu SDA, prisutnih je bilo 28 i svi su glasali za Zakon, kao i 11 od 12 zastupnika HDZBiH koji su također izrazili podršku.

"Međutim, 15 od 16 zastupnika iz Kluba SBB-a, koji čine parlamentarnu većinu, izjasnilo se da ne podržavaju predloženu proceduru usvajanja, uprkos činjenici da je nosilac izrade Zakona Ministarstvo rada i socijalne politike na čijem čelu se nalazi SBB-ov ministar. Ovaj čin predstavlja neobjašnjivu pojavu koja se do sada, u 20-godišnjem radu Parlamenta Federacije BiH, nikada nije desila", ističe predsjedavajući Mušić.

Suštinski je, pojašnjava dalje, spriječeno značajno poboljšanje zakonskih rješenja, onemogućeno otklanjanje anomalija kao i najvažnije, onemogućeno je povećanje penzija desetina hiljada penzionera.

Važno je istaći, naglašava, da se u pripremi predloženog Zakona, premijer Fadil Novalić pokazao vrlo odgovornim, pomažući resornom ministru u rješavanju svih pitanja koja su pred njega postavili penzioneri s ciljem dugoročnog i stabilnog rješenja ove oblasti.

"Smiješna je i neprimjerena izjava Nasira Beganovića, predsjednika Kluba zastupnika SBB-a, u kojoj Bakira Izetbegovića navodi kao „krivca“ za neusvajanje ovog Zakona. Ono što posebno iznenađuje, da je šef kluba zastupnika SBB-a sazvao i održao pres-konferenciju u vrijeme izricanja historijske presude sada već osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću", zaključuje na kraju predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: