{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mušić: Ponašanje zastupnika SBB-a nije zabilježeno u 20 godina rada ovog Doma

F
23.11.2017. u 20:05
43
45
Mušić: Ponašanje zastupnika SBB-a nije zabilježeno u 20 godina rada ovog Doma
43
Mušić: Ponašanje zastupnika SBB-a nije zabilježeno u 20 godina rada ovog Doma
Edin Mušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog brojnih izjava i reakcija koje su nastale tokom i nakon 22. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića stiglo je saopćenje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Prije svega, kao i sve dosadašnje sjednice, uz konsultacije rukovodstva i Kolegija zakazana je i 22. vanredna sjednica ovoga doma s osam važnih zakona na dnevnom redu. Kao što je poznato, parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, pa tako i u Predstavničkom domu čine SDA, SBB i HDZBiH što čini 57 od ukupnih 98 zastupnika. Reformska opredjeljenost federalnog Parlamenta je bila neupitna u njegovom dosadašnjem radu, posebno kod razmatranja ključnih zakona čiji je predlagač Vlada Federacije BiH, a jedan od tih zakona je i Zakon o PIO/MIO", ističe predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH.

Bitno je naglasiti, dodaje Mušić, da je u trenutku glasanja o ovom Zakonu, u sali bilo prisutno 54 zastupnika parlamentarne većine što je bilo dovoljno za njegovo izglasavanje. Od 29 zastupnika u Klubu SDA, prisutnih je bilo 28 i svi su glasali za Zakon, kao i 11 od 12 zastupnika HDZBiH koji su također izrazili podršku.

"Međutim, 15 od 16 zastupnika iz Kluba SBB-a, koji čine parlamentarnu većinu, izjasnilo se da ne podržavaju predloženu proceduru usvajanja, uprkos činjenici da je nosilac izrade Zakona Ministarstvo rada i socijalne politike na čijem čelu se nalazi SBB-ov ministar. Ovaj čin predstavlja neobjašnjivu pojavu koja se do sada, u 20-godišnjem radu Parlamenta Federacije BiH, nikada nije desila", ističe predsjedavajući Mušić.

Suštinski je, pojašnjava dalje, spriječeno značajno poboljšanje zakonskih rješenja, onemogućeno otklanjanje anomalija kao i najvažnije, onemogućeno je povećanje penzija desetina hiljada penzionera.

Važno je istaći, naglašava, da se u pripremi predloženog Zakona, premijer Fadil Novalić pokazao vrlo odgovornim, pomažući resornom ministru u rješavanju svih pitanja koja su pred njega postavili penzioneri s ciljem dugoročnog i stabilnog rješenja ove oblasti.

"Smiješna je i neprimjerena izjava Nasira Beganovića, predsjednika Kluba zastupnika SBB-a, u kojoj Bakira Izetbegovića navodi kao „krivca“ za neusvajanje ovog Zakona. Ono što posebno iznenađuje, da je šef kluba zastupnika SBB-a sazvao i održao pres-konferenciju u vrijeme izricanja historijske presude sada već osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću", zaključuje na kraju predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: