BiH
0

Musić: Pokušat ćemo zaposliti slijepe osobe

FENA
Povodom obilježavanja 15.oktobra, Međunarodnog dana slijepih, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i pomoćnik ministrice za socijalnu politiku Mesud Peljto posjetili su danas Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, gdje su upoznati o uspjesima, planovima i problemima ove populacije.

Direktor Udruženja slijepih KS-a Fikret Zuko je naglasio da se slijepe osobe u KS-u suočavaju s poteškoćama u zapošljavanju, neadekvatnim informiranjem u tehnikama dostupnim slijepim osobama, kao što su Brajevo pismo, novine s uvećanim slovima, zvuk i sl., te u nabavci tiflo-tehničkih pomagala.

Istaknuo je da ne očekuje rješavanje svih problema ove populacije odmah, ali i dodao da uz razumijevanje društvene zajednice i strateškog pristupa, oni zasigurno mogu biti adekvatno riješeni.

Premijer Musić je kazao da se problemi s kojima se slijepe osobe susreću mogu riješiti kroz partnerski odnos vlasti i potreba s kojim se suočava ne samo Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, nego i druga slična udruženja, saopćeno je danas iz Pres-službe KS-a.

Također, on je zamolio da mu direktor Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica (TMP) Veselin Rebić u roku od 15 dana dostavi spisak nezaposlenih i njihove kvalifikacije da bi se pronašli najadekvatniji modaliteti za njihovo upošljavanje.

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, koje postoji od 1948. godine, a danas broji oko 450 članova na zadovoljstvo svojih korisnika do sada nikada nije prekidalo s radom, a prema statističkim podacima, u BiH ima oko 5.000 slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. oktobra još od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a proglasio taj dan Danom bijelog štapa, što je kasnije postalo Međunarodni dan slijepih.