{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mušić odgodio još jednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Piše: Er. M./Klix.ba
16.1.2018. u 09:52
26
45
Mušić odgodio još jednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH
26
Mušić odgodio još jednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić sinoć je odgodio za danas najavljenu sjednicu ovog organa zakonodavne vlasti. Riječ je o sjednici koja je prekinuta 22. novembra 2017. godine.
Kao obrazloženje naveden je značaj 25. vanredne sjednice koja je zakazana za srijedu, a na kojoj bi se federalni parlamentarci trebali očitovati o budžetu za 2018. godinu.

Još uvijek nije poznato kakve veze ima sutrašnja sjednica sa sjednicom koja je bila zakazana za danas. Posebno je sporan termin odgađanja sjednice (20:19 sati) s obzirom na to da su mnogi zastupnici iz drugih kantona sinoć stigli u Sarajevo.

Postavlja se pitanje i koliko je otkazivanje sjednice racionalno u smislu finansija, jer će zastupnicima koji su radi sjednice došli Sarajevo morati biti isplaćena dnevnica i putni troškovi.

Na dnevnom redu ponovo otkazane sjednice kao tačke dnevnog reda nalaze se Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za period 2015. godine, Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2016. godinu, Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova 1.1.-30.6.2017. godine, Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za period januar-decembar 2015. godine, Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za 2016. godinu i Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za period 1.1.-30.6.2017. godine.

Pored toga, na dnevnom redu nalaze se i Izvještaj o poslovanju JP Elekroprivreda BiH dd Sarajevo za 2015. godinu i Izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda HZHB dd Mostar za 2015. godinu, Izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo za 2016. godinu i Izvještaj o poslovanju JP Elektroprivreda HZHB dd Mostar za 2016. godinu, zatim Izvještaj o poslovanju BH GAS doo Sarajevo za 2016. godinu, Izvještaj o radu FERK-a za 2016. godinu, Analitički izvještaj o radu Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Izvještaj "Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji BiH -2015. godina", Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2016. godinu (konsolidovani) i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2016. godinu (Anex I).

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Denis Gratz (Naša stranka) oglasio se sinoć na društvenim mrežama navodeći kako mu sve liči na taktiziranje i kupovinu vremena.

"Previše je koindikacija s današnjim pokušajem izazivanja državne krize, u kontekstu borbe za izmjene Izbornog zakona, a u žiži najavljene posjete (srijeda) predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH. HDZ pokušava, na razne načine, stilizirati svoju poziciju kao poziciju žrtve. Nadmeću se prvaci nacionalističkih retorika u dokazivanju nekakve ugroženosti (a plate danas legle), kritizira se nacionalizam drugih kao 'prikriven', pod plaštom građanstva", naveo je Gratz.

Federalni parlamentarci na sutrašnjoj vanrednoj sjednici raspravljat će o Prijedlogu budžeta FBiH za 2018. godinu, Prijedlogu zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2018. godinu i Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH - hitni postupak.

Na dnevnom redu naći će se Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu i procjenu plana za 2019. i 2020. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu (konsolidovani) i Finansijski plan federalnog fonda solidarnosti za 2018. godinu (Anex I) te Prijedlog finansijskog plana-budžeta FERK-a za 2018. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: