BiH
0

Musharraf: Pakistanski narod osjeća posebnu emocionalnu vezu prema narodu BiH

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf održao je po dolasku u službeni posjet BiH razgovore s članovima Predsjedništva BiH, a održani su i službeni razgovori državnih izaslanstava dviju zemalja nakon čega je potpisano više međudržavnih sporazuma.

Ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić potpisao je sa višim ministrom za odbranu Pakistana Rao Sikandarom Iqbalom Sporazum o zračnom prometu između vlada dviju zemalja, ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH Slobodan Puhalac potpisao je sa ministrom Iqbalom Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije, ministar Puhalac i ministar vanjskih poslova pakistana Khurshid Kasuri potpisali su Sporazum između dviju vlada o osnivanju bh.-pakistanske zajedničke ekonomske komisije, dok su ministar Ljubić i ministar Kasuri razmijenili ratifikacijske dokumente za Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

U izjavi novinarima nakon svečanog potpisivanja ovih sporazuma, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je kako posjeta predsjendika Musharrafa BiH znači korak naprijed i u do sada dobrim odnosima između dviju zemalja.

On je iskoristio priliku da se Musharrafu zahvali za sve što je učinio za BiH, prije svega za doprinos miru u BiH, a naglasio je da je pakistanski predsjednik širom svijeta poznat kao čovjek mira. Također je zahvalio Musharrafu i narodu Pakistana za pomoć u poslijeratnoj obnovi naše zemlje.

Ova posjeta je, kazao je Radmanović, bila pokušaj da se više pažnje posveti ekonomskim odnosima. Iako su politički odnosi veoma dobri, potreban je korak dalje na polju ekonomije, gdje su odnosi na veoma niskom nivou.

Zato će predsjednik Musharraf, između ostalog, danas imati i susret sa privrednicima, naveo je Radmanović.

Predsjednik Musharraf je istaknuo da narod Pakistana osjeća posebnu emocionalnu vezu s narodom BiH, ali je potrebno tu emocionalnu vezu pretvoriti u uzajamno korisne ekonomske odnose i razne oblike saradnje.

Zato je odlučeno da se omogući susret predstavnika privatnog sektora kako bi se podstakla bolja saradnja u trgovini i zajedničkim investicijama, rekao je on.

Musharraf je naveo da se sa svojim sugovornicima složio da će bolji ekonomski odnosi omogućiti i bolju saradnju u društvenim oblastima, kao što su kultura ili obrazovanje, a potpisani sporazumi su najbolji dokaz riješenosti dviju zemalja za unapređenje saradnje u svim sektorima.

Kazao je kako bogato historijsko iskustvo u multireligijskoj zajednici, uprkos sukobima s početka 90-ih godina, čini BiH dobro kvalificiranom zemljom da cijelom svijetu pokaže kako se pravi sklad između različitih religija, a država Pakistan i njegov narod ostat će uz BiH u svim njenim naporima na poboljšanju kvaliteta života.

Upitan da li se zbog specifičnog položaja i uloge Pakistana danas razgovaralo o problemu terorizma i saradnji u toj oblasti, predsjednik Musharraf je kazao da su razgovori prije svega bili posvećeni ekonomskim odnosima, ali da je terorizam značajna tema koja je spominjana te da će dvije zemlje nastaviti dalje da zajednički rade u borbi protiv terorizma.